Sikerév Pakson

Címkék: atomerőmű

2007.06.24. 14:50

Sikeres gazdasági évet zárt 2006-ban a Paksi Atomerőmű Zrt. A tervek, illetve az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezt a sikert 2007-ben felül is múlja a vállalat. „A legfontosabb tény – hangsúlyozta a cég közleményében Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója –, hogy 2006-ban 13.460,9 GWh volt a vállalat termelési eredménye, 0,7 százalékkal több, mint a tervezett.”

Továbbra is az atomerőmű termeli a legolcsóbb villamos energiát Magyarországon, az 1 kWh-ra jutó árbevétel 2006-ban 8,69 forint volt. Az elmúlt évben a vállalat adózás előtti eredménye igen jelentősen, 7,7 százalékkal növekedett a tervezetthez képest – így 2,8 milliárd forintot tett ki –, amely a 4. blokki teljesítménynövelésnek, valamint a társaság gazdasági hatékonyságnövelési programjának köszönhető. A 2006. év egyik legjelentősebb feladata a sérült fűtőelemek eltávolítása volt. A feladat sikeres végrehajtása bizonyította, hogy a munka jól előkészített, a személyzet pedig felkészült volt, és érvényesült a biztonság mindenek feletti prioritása. „2006 folyamán az igazgatóság is kiemelt figyelmet fordított a sérült fűtőelem eltávolítási munkálataira – emlékeztetett dr. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a helyszínen rendszeresen tájékozódott a munkálatokról.

Az igazgatóság testülete tavaly tizenkétszer ülésezett, és 102 határozatot hozott többek között a részvénytársaság gazdálkodásával, a beruházásokkal és a biztonságnövelő intézkedésekkel kapcsolatban. A Paksi Atomerőmű Zrt. fölkészült a teljes árampiaci nyitásra. Ma a versenyképes szabadpiaci villamos energia ára 11,3–15,1 Ft/kWh között mozog. Az atomerőműben termelt villamos energia ára ennél jóval olcsóbb (8,69 forint), így a Paksi Atomerőmű Zrt. ma hazánkban a közüzemi energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége.

A Paksi Atomerőmű Zrt. részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 37,6 százalék. Az erőmű versenyképessége hosszú távon fenntartható, többek között a teljesítménynövelés folytatásával, az üzemidő-hosszabbítással, költséghatékonysággal és az MVM Csoporton belüli szinergiák kihasználásával. Az üzemidő-hosszabbítás folyamata során megtörtént a kétlépcsős környezetvédelmi engedélyezési folyamat. A magát érintettnek bejelentő országokban: Romániában, Ausztriában, Horvátországban közmeghallgatások, illetve konzultációk zajlottak az elmúlt évben. A következőkben várható a kétlépcsős nukleáris biztonsági engedélyezési folyamat (üzemidő-hosszabbítási program – 2008, üzemeltetési engedély – 2012), illetve ezt követően a termelési működési engedély megszerzése. „Mindez a biztonság magas színvonalának fejlesztésével és az atomerőmű társadalmi elfogadottságának növelésével összhangban történik – mondotta Kovács József vezérigazgató. – Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma töretlen: ma a magyar népesség 76 százaléka egyetért azzal: Magyarországon működjön atomerőmű.” VGO

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr64104879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása