Kiállítás a XX. századról

Címkék: kiállítás

2007.06.24. 16:32

 

Öt európai hírügynökség ötven évet felölelő digitalizált archív felvételeiből mutat be kétszázat az a tárlat, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az Életképek a XX. századi Európából című fotókiállításon a Magyar Távirati Iroda, a belgiumi Belga, a lengyel PAP, az olasz ANSA és a portugál Lusa hírügynökség archív felvételeiből látható majd válogatás.

A korabeli képek digitalizálásához az Európai Unió Kultúra 2000 programja keretében az Európai Hírügynökségek Történelmi Fotóarchívumainak Megóvásáért (SHPAENA) elnevezésű projekt nyújtott segítséget. A három évvel ezelőtt indult közös pályázat koordinátora az ANSA volt.

A résztvevők uniós forrásból digitalizálják azon fotóik egy részét, amelyek az alapanyagok miatt fakulnak, vagy egy idő után teljesen megsemmisülnének. A hírügynökségek a futamidő alatt a költségek hatvan százalékát kapják uniós támogatásként, a fennmaradó részt önerőből finanszírozzák.

Az MTI esetében ez mintegy 30 millió forintnyi uniós támogatást és 20 milliós önrészt jelent. Az uniós forrásokat a pályázati konzorcium tagjai eredetileg az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as években készült fotók megőrzésére tervezték fordítani, de sikerült elérniük, hogy a 20-as évekig visszamenőleg is bekerüljenek képek e körbe. Érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti induláskor még uniós tagjelölt Lengyelország és Magyarország hírügynöksége büszkélkedhet a legnagyobb fotóarchívummal: a PAP-nak mintegy 18 milliós, az MTI-nek 12-13-milliós negatív-állomány volt a birtokában a projekt indulásakor. A munka szeptember 30-án zárul.

Az MTI 16-19 ezer fotó digitális feldolgozását vállalta. Ami a július 19-ig nyitva tartó tárlaton látható képek tematikáját illeti: a politikától a zsánerképeken át a képi humorig terjed a paletta. Bár az érintett országok polgárai eltérő társadalmi rendszerben éltek, a képek sok hasonlóságot mutatnak az 50-es, 60-as és 70-es évek hétköznapjait idézve. A mosógép, a televízió a hétköznapi életet ábrázoló fotóknál mindenütt visszaköszön, miként a divatképek, vagy a fürdőruha-divatbemutató is. Természetesen mindenütt sok fotó készült a háború utáni újjáépítésről.

A budapesti bemutatót megelőzően Rómában volt látható a tárlat. Júliusban a lengyel, szeptemberben a portugál, októberben a belga hírügynökség rendez kiállítást, amelynek anyaga szinte mindenütt azonos összetételű.

www.fn.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr94104943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása