Rábaközben a tallér az úr

Címkék: pénz fizet tallér

2011.01.26. 10:20

Nyár végén, ősz elején forgalomba kívánják hozni a Rábaköz saját pénzét”, a tallért – közölte Huttlesz Mihály, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnökhelyettese az MTI érdeklődésére.

A hatvanezernél is több lakosú térség saját pénzhelyettesítő utalványának kibocsátója az első ilyen hazai rendszert, a soproni kékfrankot megszervező Ha-Mi Összefogunk Európai Szövetkezet lesz, a két fizetőeszközt pedig egymás működési területén is elfogadják – közölte.

Tájékoztatása szerint a rábaközi tallér kibocsátásával a helyi pénzforgalom felgyorsítása, a tőke helyben tartása a céljuk, de arra számítanak, hogy a rábaközi fizetőeszköz egyfajta turisztikai attrakcióvá is válik. Hozzátette: korábban önálló kibocsátásban gondolkoztak, de a soproni partnerrel egyeztetve felismerték, hogy az együttműködés mindkét fél számára jelentős előnyöket hordoz.

Múlt év augusztusában írt alá együttműködési megállapodást a rendszer megteremtéséről Perkovátz Tamás, a soproni fizetőeszköz mögött álló szervezet vezetője és Hámori György, Kapuvár polgármestere, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület elnöke.

Forrás MTI

 

A thaiföldi BBDO az A Book nevű könyvkiadónak készített kampányát azért indították, hogy felhívják a figyelmet a könyvek hasznosságára, és megkedveltessék az olvasást az emberekkel. Ennek érdekében olyan helyekre csempésztek be egy kis olvasnivalót, ahol az fel tudta dobni az adott szituációt. Hosszabb várakozást igénylő helyeken például úgy alakították át a sorszámkiadó automatákat, hogy az abból kiadott jegyre egy nyúlfarknyi kis szöveget, verset vagy egy rövid novellát nyomtattak a sorszám mellé. Ezzel tették élvezetesebbé a várakozás perceit, ott a helyszínen demonstrálva, milyen egyszerűen el tudja feledtetni velünk egy jó könyv az esetleges bosszúságokat. A kampánynak más elemei is voltak, így például kérésre küldtek rövid szövegeket SMS-ben, helyeztek könyvrészleteket a gyorséttermekben lévő tálcákra, de ragasztottak belőlük a padlóra is, ahol sorban állás közben a lábuk alatt olvashatták a sorokat az arra vágyók.

Forrás: KIT

Nem marad titokban

Címkék: nyomkövető

2011.01.25. 16:34

A Google Chrome és a Mozilla Firefox böngésző is tartalmazni fogja azt a lehetőséget, amelynek segítségével a felhasználók maguk dönthetnek arról, hogy blokkolják-e a netes tevékenységükre kíváncsi hirdetőket. A Microsoft tavaly decemberben jelentette be, hogy az új, még fejlesztés alatt álló szoftverét az Internet Explorer 9-es változatát nyomkövetés elleni védelemmel látják el. "A felhasználók többsége nincs tisztában azzal, hogy a weboldalak és az ezek mögött álló vállalkozások megosztják egymással a netezőktől gyűjtött információkat, azaz, hogy a neten ki és mit mennyi ideig néz, vagy éppen hol és mit vásárol" - írta korábbi közleményében a Microsoft.

 

A Mozilla Alapítvány Firefox böngészőjében egy speciális gombra kattintva lehet kérni az információgyűjtés tiltását, a Google Chrome szintén a hét elejétől kínálja fel a biztonságérzetet fokozó lehetőséget. A netezők jogait védő kiegészítések azonban nem működnek automatikusan, és még az is előfordulhat, hogy egy adott oldal a felhasználó akarata ellenére gyűjti tovább a célzott hirdetésekhez szükséges információkat.

 

A Google és a Mozilla ezért egy olyan felhasználóbarát biztonsági megoldáson dolgozik, amely a bekapcsolás után ad automatikus védelmet. Az amerikai kormány korábban az iparág képviselőit azért kritizálta, mert szerintük a fejlesztők túl lassan hozzák meg a személyiségi jogok védelméhez elengedhetetlen intézkedéseket.

Az adatvédelmi problémák súlyosságára elsőként az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) figyelmeztetett, amely a szoftveripar önszabályozó mechanizmusát "túl lassúnak" nevezte. A változtatásokkal azt kívánják elérni, hogy a netezési szokásokat tartalmazó adatokat nagykereskedelmi módszerekkel ne lehessen megszerezni, és a felhasználóknak nagyságrendekkel nagyobb beleszólási lehetőséget adnának.

Forrás MTI

 

 

Az elhagyott robotok helyzete "egyre nagyobb probléma az infokommunikációs szektorban" - mondta Giep Hagoort, az Utrechti Művészeti Főiskola (HKU) oktatója. A művészet és gazdaság tanszék munkatársa arra számít, hogy a következő fél évtizedben elterjednek a robotok a kulturális intézményekben, például múzeumokban és színházakban.

Egyebek között adminisztratív, takarítási és biztonsági feladatokat látnak majd el, a kulturális menedzsment tanszéknek pedig fel kell készítenie a diákokat az emberszerű jövevények fogadására. Ezt a célt szolgálja a robotárvaház, amelyben a főiskola hallgatói gondozzák majd a lelenceket - mondta Hagoort a német hírügynökségnek.

A kezdeményezésről beszámolt a De Telegraaf is. A holland napilap online kiadásában megjelent cikk szerint már megvan az otthon első lakója, egy játékrobot, amely a tanszéki karácsonyi ünnepség díszvendége lesz. A robot egy piacon bukkant fel, tulajdonosa azért vált meg tőle, mert már eleget játszott vele - olvasható a De Telegraaf tudósításában.
(mti)

 
  Tesszük fel a kérdést sokszor és sokféleképpen. Az emberek a történelem során folyamatosan keresték, hogyan jósolható meg másvalaki viselkedése, reakciója, vagy éppen miért reagált úgy, ahogy.

Hány barátság, házasság vagy munkakapcsolat ment tönkre, mert egy kedves közeledésre a másik egy dühkitöréssel reagált?

.. Vajon érdemes lenne-e tudni, hogy a férjünk/feleségünk milyen állapotban van?
.. Hogyan befolyásolják a gyerekek szüleiket?
.. Milyen utat jár be minden párkapcsolat, és mit lehet tenni?
.. Hogyan tudjuk meg pár perc alatt, mit várhatunk egy leendő beosztottól vagy főnöktől?
.. Kiszámíthatóak-e egy másik ember érzelmei?
.. Egyáltalán mi az érzelem?
.. Hogyan kezeljünk egy dühös embert?

Évszázados kérdések ezek és lehet, hogy léteznek válaszok!

A rendezvény helyszíne:
MERCURE Budapest Metropol Hotel, Párizs terem 1074,Bp, Rákóczi út 58


Időpontja:
2008. 06. 27-én 18h


Az előadás ingyenes, így veszteni való nincs:)

További információk: alapitvany.mail@gmail.com

Tanóra másképp

2008.04.18. 10:44

HOGYAN LEHETNE MÁSKÉPP EGY ÁTLAGOS TANÓRA?


Nézzünk bele egy átlagos tanóra menetébe. A szünet után némileg felfrissülten, de még az előző óra vagy órák hatása után kezdi a munkát pedagógus és az osztály. Viszonylag rendben mennek a dolgok. Néhány tanuló reméli, nem derül ki a tananyaggal kapcsolatos nem tudása, vagy az ennek hatására el nem készült házi feladata, és ami legfontosabb; reméli nem fog felelni.


Miután túlesik ezeken a megpróbáltatásokon, kissé nyugodtabban kezdi hallgatni az új tananyagot. Kezdetben egész leköti a figyelmét, de ahogy a tananyag igyekezne a korábban el nem sajátított részekre épülni, tanulónk kezdi nem érteni a dolgokat. Már nem köti le annyira figyelmét, elkezd hát mással foglalkozni, másra figyelni. A tanár fegyelmez. Megpróbál hát mégis figyelni a számára egyre zavarosabb tananyagra, de most már zavarodott. Az osztály más tanulói is így járnak, növekszik a fegyelmezetlenség. Tanulónk elveszíti még azt a kis kezdeti érdeklődését is, a már ellenségeskedve fegyelmező pedagógusról pedig ismét csak megállapítja ellenszenvét. Az idő kibírhatatlanul lassan telik mindkét fél részére. Mivel a tanár már sem kiabálással, sem dühvel nem tudja odafigyelésre és megértésre bírni tanulóját, elküldi hát vizsgálatra. Hátha valami tanulási rendellenessége van, dyslexiás, esetleg hiperaktív a gyerek; aki csak a meg nem értés és a kihagyott lépcsőfokok szokásos reakcióitól és zűrzavarától szenved. A vizsgálatot végző személy megélni akar, így hát megállapít valami cimkét a gyerekre, aki kap valamilyen tompító hatású gyógyszert a szintén megélni akaró gyártótól és forgalmazótól. Aztán tompább fejjel majd még kevésbé érti a tananyagot.


Aki érti az óra anyagát és előzményeit, azt most már zavarja a körülötte levő növekvő zaj és zűrzavar.


Délután házifeladat készítésnél teljesen reménytelen alapokról indul. Egy zavaros, kellemetlen tanóra után kellene neki állni a tanulásnak, valami olyannak amit eleve nem is ért teljesen. Aki kitartó, valahogy keresztül verekedik rajta részben vagy egészben, vagy a családi pénztárca további ürítésével korrepetálásra megy.


Hogy lehetne ez másképp?


A szünet után némileg felfrissülten, az előző óra vagy órák kellemetlen hatásai nélkül kezdi a munkát pedagógus és az osztály. A tanár röviden gondoskodik arról, hogy megszerezze tanulói figyelmét. Néhány tanuló reméli, nem derül ki a tananyaggal kapcsolatos nem tudása, vagy az ennek hatására el nem készült házi feladata, és ami legfontosabb; reméli nem fog felelni. A pedagógus ezért célzatosan megkérdezi és megkeresi a tanulók főbb meg nem értéseit, amik az előbbieket okozzák. Megkérdezi például kinek volt problémája a házifeladat elkészítése során, ténylegesen körbejár és belenéz egy-egy könyvbe, füzetbe, keresi és elhárítja a meg nem értéseket. Aki nagyon össze van zavarodva, és sok időt venne el a helyrehozatala, azzal megállapodik egy időpontban amikor kihámozza őt.


A tanulók miután jobban értik a tananyagot, és látják, hogy számíthatnak a tanári segítségre, nagyobb nyugalommal és bizalommal vágnak bele a felelésbe. Nem annyira elviselhetetlen az izgalom. Az új tananyag az osztály legnagyobb részének korábban megértett részekre épül, ezért érdeklődve kísérik figyelemmel. A pedagógus járatos a rendetlenkedések, oda nem figyelésnek valódi okában, amint csak kicsit is előfordul ilyen, máris kezeli ezek valódi okait. Nincs szükség ellenséges fegyelmezésekre, nem veszíti el a tanulók bizalmát, figyelmét. A tanulók tudják, hogy segítségre és nem leértékelésre számíthatnak ha nem értenek valamit, így hát meg merik kérdezni ha nem értenek valamit. Az óra gyorsan és jól telik. Mivel nincsenek kellemetlenségek, zűrzavarok, nem viszik azt tovább a szünet utáni következő órákra. A tanuláshoz szükséges energiaszint fenntartásához a tanulók megfelelően, vitamindúsan táplálkoznak. A megvásárolt vitaminok ugyanúgy biztosítják a gyártók és forgalmazók bevételét.


Némelyeknek lehet, hogy nem ez a kedvenc tananyaga, vagy tantárgya, de mivel érti és nem utáltatták meg vele el fogja készíteni a háziját és valamilyen szinten készülni fog az órára. Persze kevesebbet kell vele foglalkoznia, mert alapvetően már az órán megértette.


Ezt eredményezheti, ha egy pedagógus járatos abban, hogy melyik tanulási akadály milyen reakciókat okoz; és nem csak kezeli azokat, de elővigyázatosan bele sem viszi az akadályokba tanulóit.


És ez tovább fokozható azzal, ha a tanulók is járatosak a Tanulás Technológiájában, és amint észreveszik magukon, hogy valamelyik akadály felüti a fejét, egyből utánajárnak.


Mit igényel ez? Valaki figyelmesen áttanulmányozza honlapunkat (www.tanulastanitas.shp.hu) és máris szerez annyi ismeretet, hogy elindulhasson vele egy nyugodtabb, eredményesebb tanulás, oktatás felé. Vagy egy kisebb tanulmánnyal, némi türelemmel és odafigyeléssel pedig mind tanulóként, mind pedagógusként elérheti a fentieket. Ez nem kerül évekbe, vagy nagyon hosszú hónapokba. Nem szükséges bonyolult és drága felszerelés.


A Magyar Természettudományi Múzeumban április elsején nyílik meg a nagyszabású Jégkorszak interaktív kiállítás, ami számos különlegességet és érdekességet ígér.

Farkasordító hideg. Jégpáncélba zárt világ. Végtelen fehérség. Rettenetes viharok. Reménytelenül hosszú telek. Szűkös nyarak. Élelemért folyó harcok. Kihalt vidékek. És felmelegedés... Ez a jégkorszak.

És az utolsó még nem ért véget. De ki tudja meddig tart? Hogyan hat a környezetre? Mit érzünk belőle? Milyen nyomait láthatjuk? Mi a mi szerepünk a folyamatban? Mi vár ránk 100 év múlva?

Keresse Ön is a válaszokat a Magyar Természettudományi Múzeumban 2008. november 11-ig!

A kiállítás különlegessége és szenzációja, hogy Magyarországra érkezik Gyima a mamutbébi, ami 39.000 éves, s a külünlegessége a leletnek, hogy a mamut minden porcikája és szőre megőrződött Szibériában.

A története:
A véletlennek köszönhetően tárta fel egy szibériai aranyásó az egyedülálló leletet 1977-ben a Kirghilyakh-patak völgyében. A kb. 39 000 éves mamutbébi múmiáját Gyimának (az orosz Dimitrij becézett alakja) nevezték el. Gyima különlegessége abban rejlik, hogy szőröstől-bőröstől megőrződött.
educafe.hu

Gyógyító kertek

Címkék: gyogyito kertek

2008.04.05. 15:48

Bokrokkal és virágokkal ültették be egy hajléktalan szálló udvarát pénteken az ottlakók és a Lélegzet Alapítvány munkatársai az alapítvány Zöld Levél városzöldítő programjának keretében.

A kertre, vidéki tájra néző kórtermekben kevesebb fájdalomcsillapító fogy - erre jöttek rá a  közelmúltban az orvosok. De nemcsak a betegek, hanem a társadalom peremére szorulók, a gyerekek, a fogyatékosok, az időskorúak életére is jótékony hatással van a virág, a növény. Ezt ültette át a gyakorlatba a Lélegzet Alapítvány, amikor a XIV. kerületben, a Dózsa György úti hajléktalanszálló udvarát megszépítették - mondta a távirati irodának az alapítvány elnökhelyettese, Beliczay Erzsébet.

   

Több helyszínen fognak bele a jövőben város- és lélekszépítő kertek, udvarok kialakításába. Hamarosan egy pszichiátrián, egy másik hajléktalanotthonban és börtönben is sor kerül hasonló környezetszépítésre.

Nagyon jó hatást lehet elérni a kertészkedéssel hiperaktív gyerekek esetében is, ezért óvodákban és iskolákban is érdemes ilyeneket kialakítani. Nemcsak a látvány, hanem maga a közös munka, a virágok, növények ápolása is jótékony hatással szolgál a lélekre.

A program részleteiről a www.levego.hu/zoldlevel honlapon lehet tájékozódni. A gyógyító kertek eredményeiről pedig a http:zoldhullam.blog.fn.hu/index honlapon olvashatnak részletesen.

Karpatalja

Veszíts el egy könyvet!

logo_kek1.jpgKedves, drága olvasó! Blogolvasó, könyvtári olvasó, könyvolvasó, olvasó! Új játékot ajánlunk becses figyelmedbe. Egy játékot, ami az olvasásról fog szólni. A könyvekről. Regényekről, meg amit akartok (sok egyéb mellett például még egy kicsit a bizalomról is). Egy játékot, amihez első körben olyan személyek csatlakoztak támogatóként, mint Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt „Léna” Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás és Závada Pál. Egy olyan játékot segítettek/segítenek ők, ami nem ismer földrajzi határokat. Egy nagyon-nagyon klassz játékot. Egy játékot, amit te is folytathatsz majd.

Szóval holnaptól játszani fogunk. Gyerekek, felnőttek, együtt, és külön-külön. Azzal kezdjük, hogy elhagyunk könyveket. Szándékosan. Valaki majd megtalálja, és talán el is olvassa. Nem csak a könyvet, de azt a kis papírlapot is, amelyet beleragasztottunk. A papíron pedig ez áll majd:

Szia!

Ezt a könyvet szándékosan veszítettem el. Ha megtaláltad, olvasd el, majd veszítsd el Te is! Tedd le a parkban egy padon, buszon vagy vonaton, orvosi váróban, vagy a hivatali folyosó ablakpárkányán, az oviban, a suliban, kedvenc kocsmád pultján, vagy a legközelebbi telefonfülkében – bárhol, ahol sokszor megfordulsz, ahol sok ember jár, és ahol megtalálhatják.
Ha kedved van, kapcsolódj be Te is a játékunkba úgy, hogy megválsz egy kedves könyvedtől. Helyezd el benne ezt a szöveget – a könyvtárban szívesen adunk ilyen lapot hozzá, de a blogunkról is letöltheted – és hagyd el valahol. Esetleg beszélj rá másokat is ugyanerre.
Ha olyan könyvet találnál, melyet nincs kedved elolvasni, nem muszáj, de kérünk, a játékot akkor se szakítsd meg: veszítsd el máshol!
Az elhagyott könyvek sorsát szeretnénk követni is. Könyvtárunk blogján – http://blog.justhvk.hu/ – találsz egy fórumot, ott jelezheted, hogy melyik könyvet hol és mikor találtad meg, illetve azt is, hogy mikor és hol hagytad el újra. Ugyanitt leírhatod véleményedet a játékról és a megtalált könyvről is.

Jó olvasást, kellemes szórakozást kíván

………………………………………
aki elveszítette a könyvet,

valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár könyvtárosai

Holnaptól tehát elhagyott könyvek lepik el a várost, majd pedig talán az országot is. Nem baj, ráfér. Az első könyveket – támogatóink megbízásából – még mi veszítjük el, de utána már rajtad a sor, kedves olvasó. Veszíts el te is egy könyvet! Ne csak Orosházán, hanem ott, ahol éppen jársz. Nem kell, hogy új legyen, nem kell, hogy drága (miközben persze jó lenne, ha ezt nem egy lomtalanítási akciónak fognád fel), egy a lényeg: olyan könyvet veszíts el, amit tényleg jó szívvel ajánlanál másnak olvasásra. És bizony olyan könyvet veszíts el, amiről tudod: igen csekély az esélye, hogy valaha viszontlásd még egyszer.

Bízunk benne, hogy más könyvtárak is csatlakoznak majd a kezdeményezésünkhöz (ezúttal is erre kérünk minden kedves kollégát), így a könyvtárak lehetnek majd a motorjai a játék országos elterjedésének.

Még egy fontos dolog: a játék alapötlete egy olvasónk, Lakner Pálné Marika fejéből pattant ki. Ő kereste meg a könyvtárunkat, amit nagyon köszönünk. Miképp köszönjük a támogatóinknak is a segítséget, azoknak az íróknak, művészeknek, szervezeteknek, akik barátsággal fogadták megkeresésünket.

A játékot a http://forum.sg.hu/forum.php3?azonosito=justhvk címen követheted majd figyelemmel. Ott mondhatod el a véleményedet nem csak a játékról, de az elveszett könyvekről is. Ott láthatod azt is, hogy – támogatóinknak hála – mi milyen könyveket veszítünk el: mesék, regények, helyismereti témájú és idegennyelvű könyvek egyaránt vannak a kínálatban. Miután holnaptól elveszítjük a könyveket, itt fogjuk közölni, hogy pontosan hol (persze ezen információ nélkül is ráakadhatsz véletlenül). Ezt a listát holnaptól te is bővítheted. A könyvek egy részét nem hagyjuk el azonnal, aminek technikai okai is vannak: egyszerűen vannak, amiket nem tudtunk időben átvenni a felajánlótól (igaz, ezek a listán sem szerepelnek egyelőre). Az ok prózai: sajnos Pest messze van.

A fórumot bárki használhatja majd, hiszen új téma nyitásához sem kell regisztrálni. Ha a fórum főoldalán ráklikkelsz a Témák szóra, szerző szerinti sorrendben is böngészheted az elhagyott könyveket. Ha úgy döntesz, hogy beszállsz a játékba egy-két könyvvel, arra kérünk, hogy a fórumon nyiss egy új témát minden egyes könyvhöz. Magába a könyvbe pedig vagy írd be a fenti szöveget, vagy töltsd le a blogunkról (hamarosan lesz egy link), nyomtasd ki, és ragaszd be, vagy ha orosházi vagy, gyere be a könyvtárba, és segítünk ebben.

Azt hiszem, a lényeg röviden ennyi. Egyelőre. Ha hozzáfűzni valód lenne a játékhoz, vagy kérdésed, vagy kérésed, a fórumon mindent kitárgyalhatunk. Ezen belül is a MINDENT A JÁTÉKRÓL! topikot ajánlom figyelmedbe.

Akkor hát: kalandra fel!

Nincs más hátra: veszíts el egy könyvet!

A játék támogatói: Csepregi Ferenc könyvesboltja, Európa Könyvkiadó, Koszorús Oszkár könyvesboltja, Líbor Lilla, Szuperinfó.

A játék indításában saját, dedikált könyveikkel segítenek: Grecsó Krisztián, Karinthy Márton, Kiss Ottó, Lénárt „Léna” Ferenc, Mácsai Pál, Vámos Miklós, Verasztó Antal, Verrasztó Gábor, Vitray Tamás, Závada Pál.

 
 
 
Az iraki háború ellen, az Irakban és Afganisztánban állomásozó magyar katonák hazahozataláért, egy valóban békés magyar külpolitikáért szállnak síkra 2008. március 29-én és 30-án azok, akik ötödször is fáklyás élő békejeleket alkotnak a főváros és az ország több pontján.
Idén a Humanista Mozgalom által kezdeményezett demonstrációsorozat üzenetében kiemelt helyen szerepel a hazánkban tapasztalható intolerancia és erőszak elleni küzdelem fontossága is.

Az ötödször megrendezett demonstráció évről évre egyre több embert vonz.

Március 29-én, szombaton többszáz fős élő békejeleket fognak alkotni nyolc színhelyen: Budapesten a Gellért-hegyen a Filozófusok kertjében, a Bazilika előtt, a Sándor-palota előtt, és az ELTE lágymányosi épülete előtt, továbbá Szentendrén, Szolnokon, Egerben és Miskolcon. Este pedig a budapesti Gödör Klubban az Ifjú Humanisták által megjelentett non-profit ska/reggae CD, a „Move!” bemutatóját tartják.

Békejel a Hősök terénMárcius 30-án, vasárnap a képével a világsajtót többször bejárt Hősök terén tartott Békejelben fognak csoportosulni az erőszak ellen kiálló erők, egy különleges hangulatú demonstráción. A szervezők legalább 4000 fő részvételére számítanak.

A Békejel fáklyáit a Tibeti Szabadság Lángja fogja meggyújtani, ami Athénból indult világkörüli útjára március 10-én. A Szabadság Lángja, miután bejárja az egész világot, augusztus 8-án eljut végcéljához, Kína által megszállt Tibet határára.


A „Békejel kérdéseit és követeléseit” a szervezők az iraki háború kitörésének évfordulójának előestéjén, március 19-én adták át a Külügyminisztériumnak. Arra számítanak, hogy a Békejelekig választ kapnak kérdéseikre, többek között a pápai reptér NATO bázissá történő átalakításának részleteiről, az Európába telepítendő amerikai rakétapajzzsal, valamint az atomsorompó egyezmény végrehajtásával kapcsolatos magyar álláspontról, továbbá az április elejére tervezett bukaresti NATO csúcson képviselt magyar álláspontról a katonai szövetség jövőjéről.

Az eseményre itt lehet jelentkezni.
Forrás: Humanista Mozgalom

Nano vagy nem nano?

Címkék: nanotermekek

2008.03.24. 15:55

Nanorészecskéket tartalmazó készítmények: bizonytalanságok és aggodalmak


A technológia gyors terjedése ellenére sem csökkent a nanorészecskékkel kapcsolatos kérdőjelek száma, egyre többet hallani a lehetséges veszélyekről, kockázatokról. Megbízható kutatási eredmények hiányára hivatkozva a jogalkotók egyelőre kivárnak.

Nanorészecskét tartalmazó termékek:

  • L'Oreal 'Plenitude Revitalift' ránctalanító krém
  • Lancome Renergie Lift
  • Olay UV-szűrős All Day Complete Care krém
  • Revlon ColourStay termékek
  • Almay Clear Complexion Concealer
  • több Neutrogena kozmetikai termék (Johnson and Johnson)
  • A L'Oreal, a Johnson & Johnson és az Estee Lauder bizonyos termékeiben nanorészecskék biztosítják a hatóanyagok jobb beszívódását. Ezeket gyakran „nanoszómáknak" vagy „nano liposzómának" is nevezik.

Forrás: Soil Association.

A nanorészecskék alkalmazásával kezdetben többnyire gyógyászati szempontból és általában pozitív kontextusban foglalkozott a sajtó. Magyar források is beszámoltak a kutatók bizakodásáról, miszerint belátható időn belül lehetőség nyílhat többek között a rákos megbetegedések ilyen módon történő kezelésére.

Néhány évvel később azonban egyre több helyen olvashattunk a nanotechnológiában rejlő kockázatokról is. A HVG a Nature magazin nyomán beszámolt a kutatók előtt álló legfontosabb kihívásokról, utalva rá, hogy szakértők szerint a „veszélyekkel szembeni védekezés biztosítása, gyakran sokkal kevésbé fontos a kutatók számára, mint a technológiai haladás, kutatásfejlesztés és a szellemi tulajdon".

2007 januárjában mi is írtunk a nanotechnológiával kapcsolatos fogyasztóvédelmi aggályokról, és emlékeztettünk rá, hogy a gyártókat egyelőre semmi nem kötelezi arra, hogy termékeiken jelezzék, hogy azok tartalmaznak-e nanorészecskéket.

Ezügyben most fordulat várható, ugyanis a brit, biogazdálkodást támogató és biominősítő Soil Association bejelentette, hogy 2008 januárjától megvonja minden olyan terméktől a biominősítést, amely szintetikus nanorészecskék felhasználásával készült. A szervezet közleményében hangsúlyozta, hogy lépésük nem a nanoipar egésze ellen irányul, csupán az egészségre veszélyes összetevőktől kívánják megóvni a fogyasztókat.

Álláspontjuk szerint számos alkalmazási területen (gyógyászat, energiaipar) kifejezetten kedvező eredményeket hozott a technológia, de továbbra is rengeteg a bizonytalanság az élelmiszer-, illetve szépségipari felhasználás során. Számos cégóriás (pl. L'Oreal, Unilever, Lancome, Boots) folyamatosan végez nanotechnológiai fejlesztéseket, és termékeiben is használ szintetikus nanorészecskéket (világszerte évente 9 milliárd dollárt fordítanak nanokutatásokra).

A sokat emlegetett készítmények közé tartoznak a kémiai alapon működő naptejek alternatívájaként forgalmazott fényvédőszerek. Ezek a termékek vegyi folyamatok helyett a titán-dioxid fényvisszaverő képességével kívánják a leégést megakadályozni. Kutatási eredmények szerint azonban a nanorészecskék formájában használt titán-dioxid egyes sejttípusok számára kifejezetten ártalmas lehet. Az apró részecskék képesek ugyanis az agysejtekig is eljutni, ahol komoly sejtpusztulást okozhatnak. Ezenkívül nem kizárható, hogy a titán-dioxidnak bizonyos neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór) kialakulásában is szerepe lehet.

Az élelmiszerek terén még viszonylag kis mennyiségben fordulnak elő nanorészecskéket tartalmazó készítmények, noha szinte minden nagy cég kísérletezik ilyen összetevőkkel. A csomagolóanyagok előállításához viszont számos nanoalkotórészt használnak, mivel ezek segítségével jelentősen javítható a csomagolás minősége (tartósabb, ellenállóbb anyagok hozhatóak létre).

Pontos kutatási eredmények hiányában és a gyártók ellenkezése miatt egyelőre nem készült sehol törvényi szabályozás ezügyben. Az aggodalmak miatt az angol kormány megbízásából a Royal Society (az angol tudományos akadémia) már 2004-ben ajánlásokat fogalmazott meg a nanorészecskék alkalmazásával kapcsolatban. Ebben a nanorészecskék kibocsátásának visszafogását, a nanorészecskéket tartalmazó készítmények megjelölését és a nanotermékek biztonságára vonatkozó kutatások kiterjesztését javasolja.

Mindezek ellenére nem történt jelentős előrelépés a felsorolt pontokban. Részben ezért is ragadta magához a kezdeményezést a Soil Association, és próbál tárgyalások révén megegyezni a nagyobb gyártókkal, hogy vezessenek be egységes jelölést a nanotechnológiával készült termékek részére. A nagy kérdés egyelőre az, hogy hajlandóak lesznek-e a meghatározó cégek törvényi kényszer nélkül részt venni egy ilyen programban. A fogyasztók számára ezért továbbra is az önálló, eseti tájékozódás jelenthet megoldást.

tudatosvasarlo.hu

Adventi készülődésként csokoládé, marcipán, és szaloncukor kiállítás és vásár lesz a VAM Design Centerben 2007. november 30–tól december 2-ig – értesült az OBJEKTÍV Hírügynökség.

CSOKOLÁDÉ SZALON – CSOKI VILÁG címmel rendezik meg az élmény expot, a rendezvény Közép-Európa legnagyobb csokoládé szalonjaként nyitja meg kapuit.

A Csokoládé Szalon több mint kiállítás: belépő a csokoládé varázslatos birodalmába. Ahogy felnövünk, úgy változik a csokoládéhoz fűződő viszonyunk is, mennyiségiből egyre inkább minőségi fogyasztókká válunk. A szervezők elsődleges célja, hogy kiállításukon egy helyen mutassanak be mindent, ami a csokoládéhoz, a csokoládé fogyasztás kultúrájához köthető, az ismert és közkedvelt márkáktól egészen a csokoládé-szökőkútig.

A decemberi ünnepeket megelőző három napos rendezvény közvetlen kapcsolatot jelent a vásárló közönség és a gyártók, forgalmazók között. Válogathatunk exkluzív csokoládé ajándékok, ínyencségek illetve szaloncukrok között, de lesz forrócsokoládé kóstoltatás, csoki-szökőkút, csoki arcpakolás, illetve játszóház a gyerekeknek.

Az esemény háttereként a karácsonyt megelőző időszak, az adventi készülődés szolgál. A Szalon igazi téli varázslatos világával egy kellemes családi hétvégére csábítja a nagyközönséget.

Helyszín a VAM Design Center 11.000 négyzetméteres, izgalmas épülete A rusztikus falak és az üvegtetővel fedett, 670 m²-es impozáns aula valódi exkluzív keretet kölcsönöz az eseménynek.

TEMATIKA:

- Csokoládé, marcipán, szaloncukor

- Delikatesse édességek, exkluzív csoki ajándékok

- Kakaó, kakaóbab, kakaópor

- Forrócsokoládé, csokoládézó

- Reklám csoki, bon-bon, karácsonyi ajándék csokoládék

- Csoki-szökőkút, Csoki kaszinó

- Csokoládé a szépségiparban

- Csokoládé játszóház sok élménnyel gyerekeknek

Hírforrás: OBJEKTÍV Hírügynökség

 

A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

A kutatócsoport nanocsöveket merített elektrolit-folyadékba, amelynek eredményeképp környezetbarát, energiatároló cellulózpapír jött létre. Az akkumulátor érdekessége, hogy akár szuperkondenzátorként is használható. A találmányon másfél éven át dolgozott az RPI nanotechnológiai, elektronikai és biopolimerekkel foglalkozó laboratóriuma.

A papírakkumulátor 2,4 voltos feszültség mellett négyzetcentiméterenként 0,6 milliampert képes leadni, a nagyobb feszültség elérése érdekében a lapokat csupán egymásra kell helyezni, nagyobb áramerősséghez pedig nagyobb lapokat kell alkalmazni. Az RPI kutatói még nem tesztelték hosszú távon az akkumulátort, mindössze pár száz feltöltési és kisütési ciklust próbáltak ki, ezek alapján azonban kedvezőek a tapasztalatok az életciklussal kapcsolatban.

A vékony akkumulátor legfontosabb előnye, hogy a papírhoz hasonlóan alakítható, így egészen újszerűen építhető be bármilyen készülékbe, vagy akár nagyobb berendezésekbe, akár autókba. Mivel a papír biokompatibilis, a kutatók azzal is kísérleteznek majd, hogy az akkumulátort akár testbe épített műszerekben vagy akár művégtagokban használják -- ilyenkor a sós testnedvek, például az emberi vér vagy az izzadtság működik elektrolitként. A papírakkumulátor az eddigi tapasztalatok szerint -73 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban biztonságosan használható. (hwsw)

A Nagymedve látja a veszélyt

2007.08.16. 17:45

 
 
 

Veszélyes anyagok szállítását ellenőrzi egy kínai műholdas rendszer

 

Veszélyes vegyi anyagok szállítását is figyelemmel kíséri a Nagymedve (Beidou) elnevezésű kínai műholdas navigációs rendszer. A kínai fejlesztésű regionális rendszer a veszélyes anyagokat szállító járművek számára 24 órás megfigyelést tesz lehetővé, miközben a földi irányító központ a járműben elhelyezett szenzorok segítségével kapja a járműről és az útviszonyokról gyűjtött információkat.

A szállítmány biztonsága és a környezetvédelem érdekében fontos adatokat a jármű feketedoboza rögzíti és a műholdrendszer segítségével küldi az irányító központba. Ha baleset éri a szállítmányt, már 0,01 másodperc múlva értesítést kap az irányítás, amely a hagyományos globális helyzetmeghatározó rendszerekkel (GPS) kiegészített nyomkövető rendszerekhez képest sokkal fejlettebb és kevésbé időigényes - közölte a rendszer fejlesztését végző központ vezetője.

A vezetőfülkébe elhelyezett érzékelők segítségével még azt is meg tudják állapítani, hogy a sofőr ittas-e vagy sem. Ha a teszt határérték feletti alkoholszintet érzékel, a szállítmány és a vezető érdekében a rendszer leállítja az üzemanyag-ellátást.
A Nagymedve regionális navigációs és időjárás-megfigyelő rendszer első három műholdját 2000 és 2003 között állították Föld körüli pályára, ezekhez idén februárban egy újabb műhold csatlakozott.

greenfo

Titokzatos idegen

Címkék: titokzatos

2007.08.03. 18:21

Titokzatos idegen jótékonykodik a japán vécékben

Vécékben jótékonykodik egy titokzatos illető Japánban: pénzt hagy borítékokban ismeretlenek számára. Módszere: 9 darab 10 ezer jenes, külön-külön csomagolt bankjegyet helyez borítékba (összesen csaknem 16 ezer forintnyi összeget), és ecsettel, buddhista szerzetesek nyelvén írt levelet mellékel a pénzhez a megtalálónak: “Kérem, tegyen vele jót tiszta szívvel.” Eddig már három küldeményt biztosan elhelyezett az illető, ugyanis hármat szolgáltattak be megtalálóik a rendőrségnek. Ennél persze több is lehet az adományok száma, elvégre nem biztos, hogy minden megtaláló a rendőrségre ment és megy velük.
Az adakozóról annyit tudni, hogy nem nő, mivel mindig férfivécében adományoz.

hirm.hu

Egy kiskutya rövid élete

Címkék: kiskutya

2007.07.24. 23:42

Nem igazán emlékszem a helyre, ahol születtem. Szűk volt és sötét, és az emberek sohasem játszottak velünk. Emlékszem Anyura és az ő puha bundájára, aki sajnos gyakran beteg volt és sovány. Alig tudott tejet adni nekem, a bátyáimnak és a húgaimnak.

Emlékszem közülük sokan elpusztultak, még mindig nagyon hiányoznak nekem. Emlékszem viszont a napra amikor elválasztottak Anyutól. Olyan szomorú voltam és féltem is, a tejfogaim épp csak kinőttek és nagyon is Anyuval kellett volna maradnom még, de ő beteg volt és az Emberek állandóan azt mondogatták, hogy pénzre van szükségük és elegük volt a rendetlenségből, amit a húgaimmal csináltunk.

Betettek minket egy ketrecbe és egy idegen helyre vittek. Csak kettőnket. Összebújtunk és nagyon féltünk, és még mindig egyetlen kéz sem jött hozzánk cirógatni, vagy babusgatni. Csak az a sok fény, hang és szagok!

Egy üzletben vagyunk ahol rengeteg különböző állat van! Néhány vijjogva csiripel, van amelyik nyávog, megint mások kukucskálnak csak.

A húgommal együtt egy kis kalitkába vagyunk zsúfolva és más kölykök hangját is hallom körülöttünk. Látom az embereket amint bámulnak rám, szeretem a kis embereket, a gyerekeket. Olyan édesek és mókásak, mintha játszani akarnának velem!

Egész nap a kalitkában maradunk, néha gonosz emberek megütik az üveget, hogy megijesszenek bennünket, néha kivesznek minket, hogy megmutassanak az embereknek. Néhányan gyengédek, néhányuk viszont bánt minket, viszont mind azt mondja
- Á milyen aranyosak! Szeretnék egy ilyet!
De végül egyikünket sem vitt haza senki.

A nővérem tegnap este múlt ki, amikor az üzlet sötét volt. Rátettem a fejemet a puha szőrére és éreztem amint az élet elszállt csöppnyi testéből. Hallottam amint azt mondták, nagyon beteg volt, és azt, hogy akciós áron leszek eladva, csakhogy hamar eltűnjek a boltból. Azt hiszem az én gyönge nyüszítésem volt az egyetlen ami gyászolta őt, amint reggel kivették Húgom testét a ketrecünkből és a szemétbe dobták.

Ma egy család jött és magukkal vittek! Micsoda boldog nap ez nekem! Igazán kedves család, ok igen-igen akartak engem! Vettek nekem egy tálat és eledelt és a kislány olyan gyöngéden tartott a karjaiban. Annyira szeretem őt! Az anyukája és az apukája azt mondta milyen édes és jó kiskutya vagyok! Úgy hívnak Angyal. Szeretem nyalogatni a gazdijaimat. A család olyan jól gondomat viseli, szeretnek, gyöngédek és édesek velem. Szelíden tanítanak a jó és a rossz dolgokra, enni adnak és rengeteg szeretetet. Az egyetlen amit szeretnék, hogy örömöt leljenek bennem. Imádom a kislányt és ha szaladgálunk, vagy játszom vele, azt nagyon élvezem.

Ma az állatorvosnál voltunk. Ez egy szörnyű hely volt és nagyon meg voltam ijedve. Kaptam néhány szurit, de a legjobb barátom - a kislány - olyan óvatosan tartott és azt mondta minden rendben lesz, hogy megnyugodtam. A doki szomorú dolgokat mondhatott a szeretett családomnak, mert rém lehangoltak lettek. Olyasmit mondtak, mint súlyos csípő-elmozdulás és mondtak valamit még a szívemrol is...

Hallottam amint a doktor a felelőtlen kutyaszaporítókról beszélt és, hogy a szüleim nem lettek kivizsgálva. Nem tudom, ezek mit jelenthetnek, csak azt, hogy nagyon rosszul esik ilyen gondterheltnek látni a családomat. De ők még mindig szeretnek engem és én is nagyon szeretem őket!

Ma vagyok 6 hónapos. Míg a többi hasonló korú kiskutya jól megtermett és pajkos, nekem szörnyen fáj ha csak megmozdulok is. A fájdalom soha nem csillapodik.

Akkor is fáj amikor futok, vagy a hőn szeretett kislánnyal játszom, sőt a lélegzetvételt is fájdalmasnak találom. Megteszem a tőlem telhető legjobbat, hogy az az erős kölyök legyek amilyennek tudom, elvárnának, de ez oly nehéz. Majd a szívem szakad meg a szomorú kislány láttán és hallani az Anyut és Aput beszélni arról, hogy lehet, hogy elérkezett az idő. Számos alkalommal jártam már az állatorvosnál, és a leletek sohasem jók. Mindig csak Veleszületett Rendellenességekről beszélnek.

Én csak a meleg napfényt szeretném végre, futkározni és játszani és odabújni hozzájuk. A múlt este volt a legrosszabb, a Fájdalom mostanra már állandó kísérőm, már az is fáj, ha felkelek és inni megyek. Próbálok felállni, de csak nyüszítek a fájdalomtól. Végül betesznek az autóba. Mindenki szomorú és én nem tudom miért. Rosszul viselkedtem talán? Próbálok jó lenni és kedves. Mit csináltam rosszul? Ó bárcsak ez a fájdalom múlna már! Bárcsak felszáríthatnám a könnyeit ennek a kislánynak.

Próbálom kinyújtani az orromat és megnyalni a kezét, de ismét csak nyüszíteni tudok a fájdalomtól.

Az állatorvos asztala furcsán hideg. Ismét nagyon meg vagyok ijedve. Mindegyik ember ölel, szeret engem, a könnyeik a puha bundámra potyognak. Érzem a szeretetüket és ugyanakkor a szomorúságukat is. Végre sikerül finoman megnyalogatni a kezeiket. Még a doktor sem tűnik olyan gondterheltnek ma, gyöngéd és érzek valami enyhülést a fájdalmamban is. A kislány óvatosan tart és én hálás vagyok neki mindazért a szeretetért, amit nekem ad.

Most egy kis csípést érzek az első mancsomban. A fájdalom múlik és béke telepszik rám. Most már meg is tudom finoman nyalogatni a kezét. Álomszerű a látvány, ami elém tárul: Anyu, bátyáim és húgaim egy távoli zöld mezőn vannak a Szivárvány Hídnál. Azt mondják, ott nem létezik a fájdalom, csak béke és boldogság.

Búcsút intek a családnak az egyetlen módon, ahogy tudok: kis farokcsóválással és az orrommal megérintem őket. Végig azt reméltem, hogy hosszú-hosszú éveket töltök el velük, de nem lehetett.

-Látják, mondta az orvos, az állatkereskedésben kapható kölykök NEM felelősségteljes tenyésztőktől származnak Már nem fáj semmi, és jól tudom, sok év fog eltelni, míg ismét találkozhatom a szeretteimmel.

Bárcsak másképp alakultak volna a dolgok...

(Az eredeti írás J. Ellis munkája, mely szabadon terjeszthető abban a reményben, hogy segít megállítani a kutya-szaporítók lelkiismeretlen munkáját és azokét, akik a pénzért tenyésztik az állatokat, nem pedig a fajta nemesebbé tételéért) Fordította: Vukovics Péter

A fizikai megbetegedések mellett a melegek között kimutathatóan magasabb a depresszióval, drogfüggőséggel, különböző fóbiákkal és öngyilkossági hajlammal küszködők aránya. Mindez nem magyarázható a társadalmi elutasítással, mivel ezek a tendenciák a legtoleránsabbnak tartott skandináv országokban vagy Hollandiában is kimutathatóak.

A melegházasságokról szóló társadalmi vitában a politikusok és emberi jogi szakemberek mellett - nem csak Magyarországon - kevés hely jut az orvosi véleményeknek. Pedig az elmúlt évtizedekben számos részletes felmérés és vizsgálat készült a témában.

Egy amerikai családvédő szervezet arra vállalkozott, hogy a nyilvános orvosi publikációk alapján felmérje, milyen a melegek és leszbikusok egészségügyi helyzete azon nyugati országokban, ahol a homoszexuálisok a legnagyobb társadalmi és jogi elismertséget élvezik. Mint kiderült a „coming out" egyben nagyobb veszélyt is jelent a másságát nyíltan vállalók számára.

A Corporate Research Council (CRC) nevű amerikai konzervatív szervezet 2006-ban tette közzé a Melegszex egészségügyi veszélyei című interneten is olvasható tanulmányát, amely nemzetközi adatok alapján azt állítja, hogy a fejlett társadalmakban élő melegek a nagyobb szabadságjogok ellenére mind a fizikai mind a mentális egészség területén lényegesen rosszabb állapotban vannak, mint a népesség nem homoszexuális többsége. A CRC öszszeállítása öt pontba sorolja a melegek egészségügyi problémáit, a promiszkuitástól kezdve a fizikai és mentális állapoton át a várható életkor és a monogámia kérdéséig.

Régi felismerés, hogy az emberek többségének élete során egynél több szexuális partnere van. Ám jelentős a különbség, ha a homoszexuálisok által létesített kapcsolatok számát a társadalmi átlaggal hasonlítják össze. Először 1978-ban még az AIDS megjelenése előtt készítettek felmérést melegek körében arról, hány partnerrel létesítettek kapcsolatot életük során. A megkérdezett homoszexuális férfiak háromnegyede száznál több partnerről számolt be, 28 százalékuk pedig azt válaszolta, hogy élete során ezernél is több férfival került szexuális kapcsolatba.

A válogatás nélküli, fürdőkben, mellékhelyiségekben, bárokban létesített alkalmi szex gyakorlata a nyolcvanas években átmenetileg visszaszorult, miután az AIDS első hulláma megtizedelte az amerikai nagyvárosok homoszexuális közösségeit. A kutatók azonban azt tapasztalták, hogy az óvatosság az ezredfordulóra alábbhagyott, és ma ismét a korábbi gyakorisággal cserélgetik partnereiket a melegek, miközben a legaktívabb férfiak között kimagasló a már fertőzöttek aránya. Ez a heteroszexuálisokhoz képest több százszoros promiszkuitás az első számú felelős azért, hogy a kezdetben kizárólag meleg férfiak körében terjedő HIV-fertőzés gyorsan szétterjedt a társadalomban, mivel a biszexuális férfiakon keresztül egyre több nő is a betegség áldozatává vált. A megbetegedett nők pedig gyakran heteroszexuális férfiaknak adták tovább a kórt, amit a média gyorsan kihasznált, azt bizonyítandó, hogy „az AIDS senkit nem kímél". Ma már szinte tabu az AIDS-t a meleg férfiak betegségeként emlegetni, pedig az orvosi statisztikák szerint az Egyesült Államokban 2001-ben is a betegek 64 százaléka olyan férfi volt, aki a megbetegedése előtt szexuális kapcsolatban állt férfiakkal. A hallgatás az elrettentő hatást is csökkentette: egy vizsgálat szerint San Franciscóban a 25 év alatti meleg férfiak egyharmada semmilyen módon nem védekezik a fertőzéssel szemben.

A HIV-fertőzés mellett a további nemi betegségek kockázata is a partnerek számával arányosan növekszik. Szintén egy San Fransiscóban, a városi közegészségügyi szervezet által végzett felmérés szerint járványos méreteket ölt a szifilisz a melegközösségekben. A promiszkuitás a leszbikus nők között is mintegy ötször magasabb a társadalmi átlagnál, de a partnercserék száma nem éri el a meleg férfiakét.

Az orvosok gyakran szembesülnek az extrém szexuális gyakorlatok okozta fertőzésekkel, fizikai sérülésekkel és krónikus betegségekkel. A gyakoribb megbetegedések ellenére a egészségügyi biztosítók nem számolhatnak felárat a nagyobb kockázatú homoszexuális életformát gyakorlók számára, mivel ez ellentétes lenne az esélyegyenlőség eszméjével.

A fizikai megbetegedések mellett a melegek között kimutathatóan magasabb a depresszióval, drogfüggőséggel, különböző fóbiákkal és öngyilkossági hajlammal küszködők aránya. Mindez nem magyarázható a társadalmi elutasítással, mivel ezek a tendenciák a legtoleránsabbnak tartott skandináv országokban vagy Hollandiában is kimutathatóak, ahol a homoszexuálisok régóta szabadon házasodhatnak. A depresszió gyakran ahhoz vezet, hogy a már fertőzöttek „minden mindegy" alapon még szélsőségesebben vetik be magukat az alkalmi partnercserékbe.

A jóléti társadalmakban szinte példátlan, hogy egy társadalmi csoport várható élettartalma drasztikusan eltérjen az átlagtól. Kivétel a homoszexuálisok, akik Kanadában például több mint 20 évvel előbb halnak meg, mint a heteroszexuális férfiak. Ma egy 25 éves kanadai meleg fiatalember csak 32 százalékos eséllyel számíthat arra, hogy megéri a 65. életévet, szemben a nem meleg kortársával, aki 78 százalékos eséllyel éri el ugyanezt a kort.

MI A HÁZASSÁG?

Az Alkotmánybíróság 1995- ben úgy döntött, hogy a magyar alkotmány értelmében a házasság nem „két természetes személy" között, hanem csakis egy férfi és egy nő között lehetséges.

Az SZDSZ a Polgári Törvénykönyvön változtatva „kiterjesztené a házasság intézményét", biztosítva az azonos nemű pároknak is az öröklés, a tartás jogát, az egészségügyi jogokat, valamint az örökbefogadás lehetőségét.

www.hazipatika.com

Egy kávé az inotai hőerőmű Béke Művelődési Házában maga az időutazás. Mintha csak az ötvenes évek egyik galériájában ücsörögnénk. Szoció hangulat munkás-paraszt képzőművészettel.

A nyolcas úton autózva, Székesfehérvár és Veszprém között félúton, az inotai hőerőmű épületegyüttese mindig lenyűgöz. A monumentális épületek, tornyok mintha csak díszletként maradtak volna itt egy előző korból. És tulajdonképpen ez is az igazság: a szénalapú erőmű, amelyet 1951-ben kezdtek építeni, és 1955-ben fejeztek be 6x20 MW teljesítménnyel, több mint öt éve nem üzemel.

A szocialista pártvezetők még az első ötéves tervben határozták meg, hogy az alacsony kalóriatartalmú várpalotai szenet új erőmű építésével villanyáram-termelésre kell felhasználni, az áram hasznosítására pedig alumíniumkohót kell létesíteni. Az új üzemek helyét Inota község határában jelölték ki – így a köves kukoricaföld hirtelen gyárterületté avanzsált!

Még az üzemek felavatása előtt, 1951. szeptemberében rendelet született arról is, hogy Várpalota, Inota, Pét egy város. „Új szocialista városaink sora bővült Várpalotával, iparunk leendő fontos gócpontjával. A várpalotai bánya és a két nagy ipartelep együttműködését nagymértékben elősegíti a három község egyesítése egy várossá” – adták hírül a korabeli újságok.

Ma már az erőmű nem működik, a technológia elavult, a termelés nem gazdaságos. Az ipari tájban a szépséget meglátók számára igazi kincsesbánya lenne ez a gyárterület, ám sajnos belépni, fotózni csak az ajkai központú Bakonyi Erőmű Rt. engedélyével szabad. A múlt rendszer gigantikus beruházásáról némi benyomást szerezhetünk azonban az erőmű egykori kultúrházában is. A Béke névre hallgató, valaha szintén szebb napokat látott művelődési házat rögtön a nyolcas útról jobbra lekanyarodva, alig száz méterrel beljebb találjuk.

A párt az erőmű és az alumínium kohó a fénykorban több mint 2000 dolgozójának nem csak lakhatásáról gondoskodott – a Készenléti lakótelep a hatvanas években épült –, a kulturális igényeikre ugyancsak nagy hangsúlyt fektetett. A Béke igazi komplexum: volt itt színház, mozi, étterem, presszó és nem hiányzott a könyvtár sem – mindez Inotán, amely Várpalotához csatolása előtt csöpp falu volt csupán!

A művelődési ház falait illetve termeit a kor legkiválóbb művészeinek alkotásai díszítik. A nyolcas útról nézve a homlokzaton Pátzay Pál-Somogyi József: A szén felhasználása című, téglába vésett alkotását láthatjuk.

A színház állítólag a maga korában Közép-Európa legkiválóbb akusztikájú színháza volt – ma a Veszprémi színház használja, leginkább raktárként.

Az épület legbecsesebb kincse az egykori étterem egyik falát betöltő Kovács Margit dombormű. A Körtánc című alkotáson szinte minden van: juhász legelésző nyájjal, táncoló ifjak, szerelmespár, anya gyerekkel, levél, makk, fa. Az étterem oszlopainak tetejét hasonló hangulatú, terrakotta díszekkel rakták ki, Cser Jolán alkotásai. Valaha bálokat, mulatságokat rendeztek ki, nyári estéken élő zene szólt. Fotósunk a hatvanas évek végén zenészként szintén feledhetetlen nyarat töltött Inotán. Ma az éttermet szintén raktárként használják.

A vezérigazgatói tárgyalószobában Bernáth Aurél: Művelődés a szabadban című ugyancsak egész falat betöltő festményébe botlunk, és elképedve állunk a mezőben széken üldögélő, olvasó, festő munkás-parasztok előtt.

A könyvtár választéka gazdag, a könyvbeszerző szerethette a fotózást, különösen közel állhatott hozzá Korniss Péter – tőle több albumot is találunk.

A művelődési ház egykori funkciói közül ma már tulajdonképpen csak a presszó üzemel. Nem adnak jó kávét, de aki kedveli a szoció hangulatot, térjen be! Azért a három Rozsda Endre mozaikért, amelyek a presszó falait díszítik, megéri!

Szöveg: Szekér Szimonetta

 

 

 

"Időgép" épül Szigethalmon

Címkék: időgép

2007.06.30. 14:18

Európai Középkori Skanzen épül Szigethalmon. A 2010-ben megnyíló múzeumfalu a tervek szerint a IX-XI. századi népek építészetét, életmódját mutatja be. A norvég cölöpvár és az izlandi hosszúház alapkövét szombaton rakták le a Pest megyei településen.

European Medieval Settlement, röviden Emese Park a létesítmény neve, amely az elképzelések szerint komplex módon jeleníti majd meg a koraközépkori Európa történelmét - mondta Fáki László polgármester.

A múzeumfalu létrehozásához, ahhoz, hogy a skanzen már látogatható legyen, előreláthatólag egymilliárd forint körüli összegre van szükség, ezt egy norvég alapú pályázatból és önkormányzati hitelből teremtenék elő.

A Pest megyei város önkormányzata tavaly döntött arról, hogy júniusban nagyszabású kulturális vállalkozásba kezd: Európai Középkori Skanzen néven a térségben egyedülálló kezdeményezést valósít meg több szakmai és civil szervezet közreműködésével.

A tervekről szóló írásos összegzés szerint a projekt célja, hogy hitelesen bemutassák az egyes országok hagyományait, kulturális értékeit, sajátosságait, rokon vonásait, és azt, milyen kölcsönhatásban voltak egymással.

A 12 hektáros park magját a tervek szerint egy Szent István korabeli falu adná, amelyben 15-20 házikó, valamint kiállító- és rendezvénytérként üzemelő jurta, lovagi tornákra is alkalmas küzdőtér, íjászathoz megfelelő terület, vásártér, valamint egy Árpád-kori templom épülne fel.

A házakban korabeli mesterségek, élethelyzetek, enteriőrök megismerésére nyílik majd lehetőség. A vásártér, illetve küzdőtér mellett lakomacsarnokot, táncházat, kiállítóteret hoznának létre.

A terület déli oldala lovas íjászpálya helyszínéül szolgálna. A vásártér mellett a tervek szerint karámot hoznak létre, amely a park háziállatainak ad majd otthont. A Kárpát-medence korabeli vadállatait vadas parkban mutatnák be.

A tavak mellett, elszórtan az Európai Unió tagállamai számával megegyező, a tagországok népeire, népcsoportjaira jellemző, életvitelüket, építkezésüket, szokásaikat, kultúrájukat bemutató, IX-XI. századi házak épülnének.

A középkori település központi dombjára korhű cölöperődítést építenek, benne egy előkelő viking faház rekonstrukciójával; ez lenne a norvég régészeti kiállítás színtere.

A park tórendszerébe nyúló félsziget dombjára a viking életforma jellegzetes építményét, egy izlandi hosszúházat állítanak fel, itt lesz a viking hajók kikötője.

www.inforadio.hu

 

A klímaváltozás elérte az indiai Kasmír államban található amarnati barlangot is, amely a hinduk egyik legszentebb helye. Ebben a himalájai üregben áll ugyanis Siva, az életet elpusztító és megújító főisten falloszát szimbolizáló jégtömb, amely idén riasztó gyorsasággal kezdett olvadni.

Az Amarnat-barlang a Himalája egyik nehezen megközelítő részén, nagyjából 3.800 méteres magasságban található. A nehézségekkel nem törődve minden évben több százezer hívő küzdi végig magát a gleccserekkel tarkított, sziklás terepen. Az út hossza 330 kilométer.

A kúpalakú sztalagmitról úgy tartják, hogy Siva isten falloszát szimbolizálja. A barlang az egyik legszentebb helye a hívő hinduknak.

A gond az, hogy a jégtömb nagyon gyorsan olvadni kezdett az idén, pedig a jelentősebb zarándoklatok még csak most kezdődnek.

A kegyhelyet felügyelő szervezet szerint a legutóbbi méréskor, május 25-én a jégtömb még nagyjából három és fél méter magas volt, kerülete pedig elérte a 2,5 métert. Mára ennek egytizedére esett vissza.

Az olvadás okai a gleccserekkel foglalkozó tudósok szerint összetettek. Az egyik az, hogy drámaian megemelkedett a zarándokok száma, akik a korábbinál több hőt "termelnek".

A másik ok a klímaváltozás lehet, amely miatt a Himalájában is melegebb lett az időjárás.

A jégtömb mérete eddig is nőtt vagy csökkent az időjárásnak megfelelően. Tavaly a hívők egyenesen azzal vádolták a helyi hatóságokat, hogy hóval pótolták ki az aprócskára olvadt isteni lingát.

Sok hindu úgy tartja, hogy a fallosz olvadása rossz jel. Rajni Goszvami, a zarándokok egyike azt mondta: a jégtömb gyors olvadása azt jelenti, hogy Siva isten haragszik.
www.inforadio.hu
Olasz tudósok úgy vélik, megtalálták a modern idők legnagyobb becsapódása, a szibériai Tunguzka folyó közelében történt 1908-as eset lehetséges kráterét.

A BBC beszámolója szerint a Bolognai Egyetem csapata a becsapódáskor keletkezett robbanás epicentrumának közelében található tóban azonosította a krátert, amit az egyik űrkőzet darab ütött a felszínben. Maga az esemény több mint 2000 km2 erdőt tarolt le 1908. június 30-án. Mivel eddig nem sikerült becsapódási krátert találni, ezért az elméletek azt tartják, hogy az üstökös vagy aszteroida felrobbant a Föld légkörében. Becslések szeirnt ereje ezer hirosimai atombombáéval volt egyenértékű.


A tó 3D-s rekonstrukciója
az eredeti alakról
A Cseko-tó bár elég sekély, megfelel egy kis becsapódási kráter kritériumainak, állítják az olasz kutatók akik alaposan szemügyre vették a tavat. A képződmény aljának geológiája egy kürtőszerű alakzatot tárt a kutatók elé, ami egyáltalán nem jellemző a környező tavakra. A geofizikai felmérések szerint a tómeder egy másik különös jegyet is rejteget körülbelül 10 méteres mélységben, ami összesűrűsödött üledék vagy akár az űrszikla egy eltemetett darabja is lehet. Összességében a tó elég új keletű, állapították meg a képződmény jellemvonásaiból a Luca Gasparini és Giuseppe Longo professzor által vezetett csapat tagjai. Bár egyértelmű bizonyítékokkal nem rendelkeznek, az olaszok meggyőződéssel állítják, hogy az epicentrumtól körülbelül 8 kilométerre elhelyezkedő tavat a becsapódáskor a felszínig eljutó egyik űrkőzet darab vájta ki.

Az elméletek szerint a légkörbe belépett objektum 5-10 kilométerrel a felszín felett robbant fel 20 millió tonna TNT erejével. A robbanás akkora fénnyel járt, hogy még London egét is bevilágította. Szinte kizárt, hogy az esemény után a becsapódó objektumból ne maradtak volna meg kisebb darabok, különös módon azonban mindeddig nyomukat sem találták. Persze ahhoz hogy valamit becsapódási kráternek nyilvánítsanak bizonyítékokat kell szolgáltatni arra, hogy azt magas hőmérséklet és nyomás hozta létre. Ehhez olyan kőzetekre van szükség, melyek megolvadtak vagy a becsapódás következtében kiemelkedtek.

A szakértők szerint a Cseko túl sekély és nem rendelkezik a kráterek többségére jellemző kerek alakkal, inkább elliptikusnak nevezhető. Elliptikus kráterek csak akkor alakulnak ki, ha az objektum becsapódási szöge 10 foknál kisebb. Dr. Garreth Collins, a londoni Imperial College természettudományi kutató tanácsának tagja szerint a tunguzkai eset modellezése ennél jóval meredekebb becsapódási szöget mutat.

Emellett hiányoznak a becsapódási kráter legfőbb jegyei is, többek közt a becsapódás által a kráterperem közelében felgyülemlett kilökődött anyag. Emellett ha az űrkőzet darabjai túlélték is a robbanást, akkor túl aprók és túl lassúak lettek volna ahhoz, hogy a Csekohoz hasonló méretű krátert üssenek. Végül egy kráter kialakulása elnyelte volna a körülötte álló fákat, a tó partján mégis vannak száz évnél is idősebb fák, fejezte be gyors elemzését Collins.

Benny Peiser, a liverpooli John Moores Egyetem aszteroida szakértője szintén óvatosan reagált a hírre, mondván az utóbbi időben túlságosan kezdenek elszaporodni a becsapódási kráterekkel kapcsolatos felfedezésekről szóló hírek. Az olaszok mindezek ellenére úgy vélik, a tó ellentmondásaira magyarázatot adhat az űrkőzet alacsony sebessége és egy "lágy" becsapódás a mocsaras szibériai tajgába, a krátert pedig kiszélesíthette a benne felgyülemlett víz és a talaj gázai. Ez magyarázatot adna az elliptikus alak mellett a kilökődött anyagperem eltűnésére is.

A Cseko csak 1929-ben került fel a térképekre, ez azonban még nem jelenti azt, hogy nem alakulhatott volna ki 1908-ban, hiszen a terület térképezettsége elég szegényes volt abban az időben. Az olasz csapat mindenesetre jövő nyáron ellátogat a Tunguzka régióba és le fognak fúrni a geofizikai felmérések által jelzett anomáliáig, hogy megállapítsák pontos összetételét, ami pontot tehet a vita végére.
www.fn.hu

Kiállítás a XX. századról

Címkék: kiállítás

2007.06.24. 16:32

 

Öt európai hírügynökség ötven évet felölelő digitalizált archív felvételeiből mutat be kétszázat az a tárlat, amely csütörtökön nyílik meg Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. Az Életképek a XX. századi Európából című fotókiállításon a Magyar Távirati Iroda, a belgiumi Belga, a lengyel PAP, az olasz ANSA és a portugál Lusa hírügynökség archív felvételeiből látható majd válogatás.

A korabeli képek digitalizálásához az Európai Unió Kultúra 2000 programja keretében az Európai Hírügynökségek Történelmi Fotóarchívumainak Megóvásáért (SHPAENA) elnevezésű projekt nyújtott segítséget. A három évvel ezelőtt indult közös pályázat koordinátora az ANSA volt.

A résztvevők uniós forrásból digitalizálják azon fotóik egy részét, amelyek az alapanyagok miatt fakulnak, vagy egy idő után teljesen megsemmisülnének. A hírügynökségek a futamidő alatt a költségek hatvan százalékát kapják uniós támogatásként, a fennmaradó részt önerőből finanszírozzák.

Az MTI esetében ez mintegy 30 millió forintnyi uniós támogatást és 20 milliós önrészt jelent. Az uniós forrásokat a pályázati konzorcium tagjai eredetileg az 50-es, 60-as, 70-es és 80-as években készült fotók megőrzésére tervezték fordítani, de sikerült elérniük, hogy a 20-as évekig visszamenőleg is bekerüljenek képek e körbe. Érdekesség, hogy a három évvel ezelőtti induláskor még uniós tagjelölt Lengyelország és Magyarország hírügynöksége büszkélkedhet a legnagyobb fotóarchívummal: a PAP-nak mintegy 18 milliós, az MTI-nek 12-13-milliós negatív-állomány volt a birtokában a projekt indulásakor. A munka szeptember 30-án zárul.

Az MTI 16-19 ezer fotó digitális feldolgozását vállalta. Ami a július 19-ig nyitva tartó tárlaton látható képek tematikáját illeti: a politikától a zsánerképeken át a képi humorig terjed a paletta. Bár az érintett országok polgárai eltérő társadalmi rendszerben éltek, a képek sok hasonlóságot mutatnak az 50-es, 60-as és 70-es évek hétköznapjait idézve. A mosógép, a televízió a hétköznapi életet ábrázoló fotóknál mindenütt visszaköszön, miként a divatképek, vagy a fürdőruha-divatbemutató is. Természetesen mindenütt sok fotó készült a háború utáni újjáépítésről.

A budapesti bemutatót megelőzően Rómában volt látható a tárlat. Júliusban a lengyel, szeptemberben a portugál, októberben a belga hírügynökség rendez kiállítást, amelynek anyaga szinte mindenütt azonos összetételű.

www.fn.hu

Magyarország vette észre még az uniós szerződéstervezet hét eleji előkészítő szakaszában, hogy a szövegből hiányzik a szabad versenyt előíró kitétel - írta a szombati The Times.

A vezető brit napilap idéz egy általa látott jegyzőkönyvből, amely az egyezmény szövegtervezetét sorról sorra átfésülő uniós diplomaták - a "serpák" - keddi ülésén készült. Ebből kiderül: az ötórás értekezleten egy magyar diplomata látta meg, hogy "valami hiányzik".

Az EU elvetett eredeti alkotmánytervezete is tartalmazta, hogy az unió belső piacán a versenynek szabadnak és torzításmentesnek kell lennie. Ez a kitétel már az unió alapjául szolgáló Római Szerződésben is szerepel, de csak mellékzáradékként; a cél az előírás státusának európai uniós célként történő megerősítése volt.

A keddi előkészítő ülés jegyzőkönyve szerint az értekezlet közepe táján a magyarok felhívták a figyelmet a közlemény átírására. A tervezetben továbbra is szerepelt a belső piac melletti elkötelezettség, viszont az a kitétel már nem, hogy ezen a piacon a versenynek szabadnak és torzítástól mentesnek kell lennie - írta a szombati The Times.

A brit lap szerint a magyarok felvetették, hogy ez nem érinti-e az EU versenypolitikáját - vagyis a tisztességes kereskedelmet torzító kartellek és illegális állami segélyek elleni EU-bizottsági fellépés "hatalmas területét". Spanyolország képviselője azonnal megjegyezte, hogy a változtatás az EU alapelveinek egyikét érinti, és további vizsgálatot kért.

Sarkozy beismerte a turpisságot

José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök "munkába állította jogászait", és az ügyet "kellően aggályosnak találta ahhoz", hogy a csütörtöki munkavacsorán a változtatást a fő vitapontok között vesse fel - áll a szombati The Timesban.

A lap szerint Nicolas Sarkozy francia elnök csak az ügy csütörtöki nyilvánosságra kerülése után ismerte el, hogy ő vette rá a németeket a szerződés szövegének "megszerkesztésére".

Miután "a turpisság kiderült", a változtatás az EU-bizottságban is mind nagyobb ellenállásba ütközött, különösen Nellie Kroes versenyügyi biztos hivatala részéről. Barroso aztán leült egy "késő délutánba nyúló ebédre" Sarkozyvel, aki végül is belement a megszületett kompromisszumba - írta a The Times.

A lap felidézi: Sarkozy azzal az ígérettel nyerte meg a májusi elnökválasztást, hogy megvédi Franciaországot "a globalizált kereskedelem ellenségesnek tekintett erőitől". Franciaország az utóbbi több mint egy évtizedben az EU-n belüli és kívüli, alacsony költséggel dolgozó országok "tisztességtelen versenyét" tartja felelősnek saját belső bajaiért - teszi hozzá a londoni napilap.

Félelem a globalizációtól?

A nagy alapító tagállamoknak a globalizáció importjával szembeni félelmeire már független londoni elemző házak is felhívták a figyelmet. A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő néhány hete, az EU alapításának 50. évfordulójára Londonban kiadott átfogó elemzésében azt írta: Franciaországban az átlagos feldolgozóipari órabér 30 euró, miközben Magyarországon és Csehországban 6, Lengyelországban 4,80, Szlovákiában 4,60, Romániában 2, Bulgáriában 1,40 euró. Ennek egyik eredménye például az, hogy 2007-ben Szlovákiában több személyautót gyártanak egy lakosra számítva, mint bárhol máshol a világon, és ez okozza azt az érzést a régi tagállamokban, hogy a bővítés trójai falóként az unió határian belülre hozta be a globalizációt - állt a Moody's londoni elemzésében. fn.hu

Sikerév Pakson

Címkék: atomerőmű

2007.06.24. 14:50

Sikeres gazdasági évet zárt 2006-ban a Paksi Atomerőmű Zrt. A tervek, illetve az eddigi eredmények alapján úgy tűnik, hogy ezt a sikert 2007-ben felül is múlja a vállalat. „A legfontosabb tény – hangsúlyozta a cég közleményében Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója –, hogy 2006-ban 13.460,9 GWh volt a vállalat termelési eredménye, 0,7 százalékkal több, mint a tervezett.”

Továbbra is az atomerőmű termeli a legolcsóbb villamos energiát Magyarországon, az 1 kWh-ra jutó árbevétel 2006-ban 8,69 forint volt. Az elmúlt évben a vállalat adózás előtti eredménye igen jelentősen, 7,7 százalékkal növekedett a tervezetthez képest – így 2,8 milliárd forintot tett ki –, amely a 4. blokki teljesítménynövelésnek, valamint a társaság gazdasági hatékonyságnövelési programjának köszönhető. A 2006. év egyik legjelentősebb feladata a sérült fűtőelemek eltávolítása volt. A feladat sikeres végrehajtása bizonyította, hogy a munka jól előkészített, a személyzet pedig felkészült volt, és érvényesült a biztonság mindenek feletti prioritása. „2006 folyamán az igazgatóság is kiemelt figyelmet fordított a sérült fűtőelem eltávolítási munkálataira – emlékeztetett dr. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, aki a helyszínen rendszeresen tájékozódott a munkálatokról.

Az igazgatóság testülete tavaly tizenkétszer ülésezett, és 102 határozatot hozott többek között a részvénytársaság gazdálkodásával, a beruházásokkal és a biztonságnövelő intézkedésekkel kapcsolatban. A Paksi Atomerőmű Zrt. fölkészült a teljes árampiaci nyitásra. Ma a versenyképes szabadpiaci villamos energia ára 11,3–15,1 Ft/kWh között mozog. Az atomerőműben termelt villamos energia ára ennél jóval olcsóbb (8,69 forint), így a Paksi Atomerőmű Zrt. ma hazánkban a közüzemi energiaellátás meghatározó, legolcsóbban termelő egysége.

A Paksi Atomerőmű Zrt. részesedése a hazai villamosenergia-termelésből 37,6 százalék. Az erőmű versenyképessége hosszú távon fenntartható, többek között a teljesítménynövelés folytatásával, az üzemidő-hosszabbítással, költséghatékonysággal és az MVM Csoporton belüli szinergiák kihasználásával. Az üzemidő-hosszabbítás folyamata során megtörtént a kétlépcsős környezetvédelmi engedélyezési folyamat. A magát érintettnek bejelentő országokban: Romániában, Ausztriában, Horvátországban közmeghallgatások, illetve konzultációk zajlottak az elmúlt évben. A következőkben várható a kétlépcsős nukleáris biztonsági engedélyezési folyamat (üzemidő-hosszabbítási program – 2008, üzemeltetési engedély – 2012), illetve ezt követően a termelési működési engedély megszerzése. „Mindez a biztonság magas színvonalának fejlesztésével és az atomerőmű társadalmi elfogadottságának növelésével összhangban történik – mondotta Kovács József vezérigazgató. – Az évente végzett közvélemény-kutatások szerint a lakosság bizalma töretlen: ma a magyar népesség 76 százaléka egyetért azzal: Magyarországon működjön atomerőmű.” VGO

Magyar fotós képeit használja a NASA

Címkék: fotó

2007.06.24. 14:07

 

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA is felfigyelt egy magyar fotós gyöngyházfényű felhőkről készített képeire. Veres Viktor rejtélyes és ritka természeti jelenségek fényképezésével foglalkozik.

A NASA is felfigyelt egy magyar fotóriporter, Veres Viktor munkáira, aki egy különleges égi jelenség, a gyöngyházfényű felhők fényképezésével kezdett foglalkozni.

Az amerikai légügyi és űrhajózási hivatal a közelmúltban indított műholdat, hogy jobban megismerje, miként védi meg a Föld atmoszférája bolygónkat a káros kozmikus sugárzásoktól, valamint tanulmányozza a nem mindennapi égi jelenség fizikai és kémiai jellemzőit.

 


Képek a gyöngyházfényű felhőkről (képgaléria)

 

A NASA azt kérte a magyar fotóstól, hogy küldje el a képeket a hivatalnak, mivel azokat a gyöngyházfényű felhők kutatásának és műhold munkájának illusztrálásához kívánják felhasználni.

Veres Viktor az Inforadio.hu-nak elmondta: hatalmas megtiszteltetésnek tartja, hogy képeire a NASA is felfigyelt.

A fotóriporter hobbiból kezdett el a természet különleges jelenségeinek figyelésével és fényképezésével foglalkozni. Amatőr meteorológusok segítségével kémleli az égboltot a ritka jelenségekre vadászva - tette hozzá Veres Viktor.

Mint mondta, sohasem lehet tudni, éppen milyen égi csodára bukkan az ember. 2000-ben egy még ritkább jelenséget, egy fényes nappali tűzgömböt sikerült lencsevégre kapnia.

Veres Viktor a képgalériában látható képek egy részét június 15-én éjjel készítette annak a budapesti háznak a tetejéről, ahol lakik. A többi kép június 17-én készült Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

Ritka jelenség

 


Képek a gyöngyházfényű felhőkről (képgaléria)

 

A gyöngyházfényű felhő nem mindennapi légköroptikai jelenség. Az éjszaka világító felhők 50-80 kilométeres magasságban jelennek meg, ás halványan ragyognak a sötét égbolton.

Először 1885-ben figyelte meg a felhőket egy amatőr csillagász. Ez két évvel azután történt, hogy az indonéziai Krakatau vulkán kitört, és több millió tonna vízpárát juttatott a felső légkörbe.

A gyöngyházfényű felhők a légkör leghidegebb részén, elsősorban a sarkok közelében alakulnak ki nyáron.

Tepliczky István, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa elmondta, hogy a nyári időszakban a Nap megsüti a felső légkört, és naplemente után, amikor a horizont alatti napkorong ezeket a több tíz kilométer magas rétegeket még megvilágítja, válnak láthatóvá a gyöngyházfényű felhők.

www.inforadio.hu