A kínai Népi Felszabadítő Hadsereg (NFH) cyber-hadviselésre fogható egységeket állít hadrendbe, amelyeket különféle vírusok kifejlesztésére, illetve számítógépes rendszerek elleni támadásokra vetnek majd be.

A jövő háborúja

A PCWorld értesülései szerint az amerikai védelmi minisztérium (Department of Defense - DoD) éves jelentésében foglalkozik a kínai cyber-egységekkel. A tanulmányban figyelmeztettek, hogy a kommunista rezsim egyre nagyobb hangsúlyt fektet az információs hadviselés ilyen formáira.

„Az NFH egyrészről kifejlesztette információs hadviselésre fogható egységeit, másfelől pedig olyan fejlesztéseket indított, melyekkel hasonló támadások ellen védekezhet” – áll a DoD jelentésében.

Ezek a törekvések a kínai hadsereg modernizációs programjának keretében történnek. Az ország haderejét a közelmúltban több tucat csúcstechnológiát jelképező vadászgéppel és ballisztikus rakétákkal bővítették. Kína mellett az Egyesült Államok és további országok is készülnek az cybertérben folytatott hadviselésre.

Az NFH már évek óta foglalkozik különböző számítógépes vírusok kifejlesztésével. A DoD 2000-ben kiadott jelentésében már foglalkozott a kérdéssel, akkor úgy fogalmaztak: „Kínának megvan a lehetősége, hogy behatoljon egyes gyengébben védett amerikai számítógéprendszerekbe, emellett polgári és katonai infrastuktúrák támadására egyaránt képes”.

Az elmúlt években az NFH egyre nagyobb hangsúlyt helyezett a számítógépes támadásokra, olyannyira, hogy 2005 óta már a nagyszabású katonai hadgyakorlatok keretében is alkalmazzák ezeket a módszereket.
A kínai hadifejlesztések célkeresztjében nyilvánvalóan a kommunista rezsim által renegátnak tekintett Tajvan állhat. A biztonságpolitikai szakértők szerint a kínai fegyverkezés nem kis mértékben a szigetország elleni lehetséges támadásra is utalhat.

„Egy kínai számítógépes támadás Tajvan politikai, katonai és gazdasági infratuktúrája ellen azt eredményezheti, hogy a szigetország népességének megrendül a bizalma az ország vezetésében” – áll a DoD jelentésében. A tanulmány szerkesztői szerint egy hasonló támadás az USA ellen sem elképzelhetetlen.

HVG

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3289074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása