A Nagymedve látja a veszélyt

2007.08.16. 17:45

 
 
 

Veszélyes anyagok szállítását ellenőrzi egy kínai műholdas rendszer

 

Veszélyes vegyi anyagok szállítását is figyelemmel kíséri a Nagymedve (Beidou) elnevezésű kínai műholdas navigációs rendszer. A kínai fejlesztésű regionális rendszer a veszélyes anyagokat szállító járművek számára 24 órás megfigyelést tesz lehetővé, miközben a földi irányító központ a járműben elhelyezett szenzorok segítségével kapja a járműről és az útviszonyokról gyűjtött információkat.

A szállítmány biztonsága és a környezetvédelem érdekében fontos adatokat a jármű feketedoboza rögzíti és a műholdrendszer segítségével küldi az irányító központba. Ha baleset éri a szállítmányt, már 0,01 másodperc múlva értesítést kap az irányítás, amely a hagyományos globális helyzetmeghatározó rendszerekkel (GPS) kiegészített nyomkövető rendszerekhez képest sokkal fejlettebb és kevésbé időigényes - közölte a rendszer fejlesztését végző központ vezetője.

A vezetőfülkébe elhelyezett érzékelők segítségével még azt is meg tudják állapítani, hogy a sofőr ittas-e vagy sem. Ha a teszt határérték feletti alkoholszintet érzékel, a szállítmány és a vezető érdekében a rendszer leállítja az üzemanyag-ellátást.
A Nagymedve regionális navigációs és időjárás-megfigyelő rendszer első három műholdját 2000 és 2003 között állították Föld körüli pályára, ezekhez idén februárban egy újabb műhold csatlakozott.

greenfo

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr34141744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása