Még az EU-országokban is bevált szokás ott átverni a turistát, ahol lehet, így nyári utazásaink alkalmával érdemes megfontolni, hogy hol és hogyan váltsunk pénzt, hacsak nem akarunk jócskán meglepődni. Időnként az ATM használata a legjobb megoldás külföldön is, a tarifa azonban nagyban függ attól, mely pénzintézet ügyfelei vagyunk.

Hamarosan itt a nyár, ilyenkor magyarok százezrei utaznak külföldre, és költenek tekintélyes mennyiségű összeget szállásra, étkezésre, szórakozásra és közlekedésre. A tételek azonban lényegesen magasabbak lehetnek, ha nem figyelünk oda a részletekre, és így a járulékos költségekre sem.

Egyszerűbb volna a helyzet, ha mindenhol lehetne kártyával fizetni. Ilyenkor külföldi tranzakció esetén az adott helyi pénznemet nemzetközi kártyaszervezetek átszámítják az általuk alkalmazott árfolyamon – VISA és VISA Electron kártyák esetén – amerikai dollárra, és – MasterCard és Maestro kártyák esetén – euróra. Az így elszámolt összeget a bank az aznapi első eladási devizaárfolyamon váltja át forintra. Ez ugyan bonyolultnak hangzik, de mivel a valutaárfolyamnál kedvezőbb devizaárfolyamról van szó, így nem feltétlenül ez a legdrágább út. Emellett nem kell mindenféle bankjeggyel vagy apróval bajlódni.

Forintot itthon

Azonban kártyát nem mindenhol fogadnak, az olyan nyaraló pedig kevés, aki előre pontosan ki tudja számolni a költőpénzét, így idejekorán, lehetőleg belföldön, kedvező árfolyamon vásárolja meg a hőn áhított valutát. Megjegyzendő, hogy még előrelátó emberek is zátonyra futhatnak bizonyos valutákkal, amelyek nem túl népszerűek a pénzintézeteknél, így elég macerás beszerezni őket. Tekintve, hogy számos országban a forint is ezek közé számít, így a magyar valutát inkább Magyarországon érdemes váltani.

Euró, dollár: könnyű pénz

A nemzetközi pénzrendszerben nagy mennyiségben jelenlévő valutákat, például az eurót és a dollárt, szinte mindenhol váltják, de az árfolyamban hatalmasak az eltérések a pénzváltóktól függően. (Most nem foglalkozunk a szinte minden nagyobb városban megtalálható, és általában forgalmas turista célpontok közelében jelenlévő, sűrűn felékszerezett és nagy fekete autót viselő illegális pénzváltókkal).

Vesznek vagy eladnak?

Bár primitívnek tűnik, de még mindig beválik: a pénzváltó egyetlen árfolyamot tüntet fel, lehetőleg szép nagy betűkkel. A kedvezőnek tűnő árfolyam általában a helyi valuta vételi árfolyamára vonatkozik, pl: 1 EUR = 30 helyi pénz, ami a turista számára valójában érdektelen. Ha valaki nem szeretné extraprofithoz juttatni a váltókat, akkor azonnal tisztázza, hogy mit értenek vételi és eladási árfolyamon. Ha ezt csak a váltás után vesszük észre, már késő; a váltó boldogan lobogtatja az aláírt, lepecsételt papírt. Tehát a szerződés megköttetett.

Jutaléktrükk

Bár ma már szinte minden pénzváltó azt hirdeti, hogy nem alkalmaz jutalékot („No Commission”), azt mindenképpen érdemes tisztázni, hogy mit értenek jutalék alatt. Például lehet azt adónak vagy illetéknek is hívni.

Mennyiségtrükk

Talán elegánsabb, mint az előző két trükk, bár valamilyen szinten azok kombinációja. Szembetűnő felirat hirdeti a kedvező váltási árfolyamot, és általában azt is rögzítik, hogy vételről, vagy eladásról van szó. Az viszont már apró betűvel szerepel, már ha szerepel, hogy a megadott kedvező árfolyam csak valószínűtlenül nagy mennyiségű készpénz (pl: 10 ezer euró vagy dollár) váltása esetén érvényes.

Bankfüggő

A trükkök esetében akár 15-20 százalékos eltérés is lehet a meghirdetett árfolyamokhoz képest. Ilyenkor érdemes elgondolkozni, hogy nem célszerűbb-e inkább ATM-ből felvenni készpénzt, még ha a költség első hallásra elég magas is. Ez persze országtól és kártyától is függ, készpénzfelvételre általában a bankkártyák alacsonyabb díjat kínálnak, mint a hitelkártyák.

Sajátban olcsó az OTP és az Erste

A legnagyobb magyar lakossági bank, az OTP kártyáival külföldön 1 euró a készpénzfelvétel díja ATM-ből, amennyiben a bankcsoport által üzemeltetett automatákat használjuk. Ezt az előnyt főleg Romániában, Horvátországban, Montenegróban és Szlovákiában élvezhetjük. A második legnagyobb hazai lakossági banknak még ennél is jobb lehet az ajánlata bizonyos esetekben: az Erste által működtetetett külföldi ATM-ekből 45 Ft + a tranzakció értékének 0,45 százaléka a díj, kivétel a Cirrus kártya, amely 100 Ft + 0,3 százalékos díjjal működik.

Más automatáiért „büntetnek”

Az OTP esetében rögtön 3 euró + 1 százalékra ugrik a díj, ha más bankok gépeinek használatára vetemedünk. Más bankfiókban készpénzt felvenni még drágább, ez 4 euró + 1 százalék. Devizaalapú kártyáknál ugyanezek a kondíciók, csak az egy tranzakcióval kevesebb folyamaton lehet spórolni. A különleges kártya nem feltétlenül előny: az OTP American Express Gold kártyája esetén a tranzakció értékének 4 százaléka a díj, de minimum 4 euró. Más hálózatok esetén az Erste előbb említett előnye elolvad: a tranzakciós díj 1000 Ft + 1,5 százalék, pénztár esetén még 200 forintot csapnak hozzá.

Fixen szeretik

A harmadik legnagyobb piaci szereplő, a K&H nem alkalmaz áttekinthetetlen táblázatokat: külföldi ATM használata 1000 Ft + 1 százalék. A Raiffeisen Bank kártyáival csak nagy tételben érdemes készpénzt felvenni: itt a díj egységesen 7 euró. A Budapest Bank egységesen 1500 forintot számol külföldi tranzakcióknál.

www.fn.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8492085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása