A New York-i Rensselaer Polytechnic Institute kutatói olyan vékony akkumulátort fejlesztettek ki, amely a papírhoz hasonlóan könnyű, hajlítható, összetekerhatő, akár vágható is -- a készítéshez használt nanocsövek fekete színe miatt írni viszont nemigen lehet rá.

A kutatócsoport nanocsöveket merített elektrolit-folyadékba, amelynek eredményeképp környezetbarát, energiatároló cellulózpapír jött létre. Az akkumulátor érdekessége, hogy akár szuperkondenzátorként is használható. A találmányon másfél éven át dolgozott az RPI nanotechnológiai, elektronikai és biopolimerekkel foglalkozó laboratóriuma.

A papírakkumulátor 2,4 voltos feszültség mellett négyzetcentiméterenként 0,6 milliampert képes leadni, a nagyobb feszültség elérése érdekében a lapokat csupán egymásra kell helyezni, nagyobb áramerősséghez pedig nagyobb lapokat kell alkalmazni. Az RPI kutatói még nem tesztelték hosszú távon az akkumulátort, mindössze pár száz feltöltési és kisütési ciklust próbáltak ki, ezek alapján azonban kedvezőek a tapasztalatok az életciklussal kapcsolatban.

A vékony akkumulátor legfontosabb előnye, hogy a papírhoz hasonlóan alakítható, így egészen újszerűen építhető be bármilyen készülékbe, vagy akár nagyobb berendezésekbe, akár autókba. Mivel a papír biokompatibilis, a kutatók azzal is kísérleteznek majd, hogy az akkumulátort akár testbe épített műszerekben vagy akár művégtagokban használják -- ilyenkor a sós testnedvek, például az emberi vér vagy az izzadtság működik elektrolitként. A papírakkumulátor az eddigi tapasztalatok szerint -73 és +148 Celsius-fok közötti hőmérsékleti tartományban biztonságosan használható. (hwsw)

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr69141981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása