Mélytengeri robotot próbált ki az Amerikai Űrkutatási Ügynökség, és a teszt bravúrosan jól sikerült.
A Die Welt című német napilap online kiadása beszámolt arról, hogy a mélyvízi termál felderítő (angol rövidítése: DEPTHX) 335 méter mélyre merült a Mexikóban lévő Zacaton - hasadékban. A robotot a tervek szerint a Jupiter holdján, az Európán vetik be, ugyanis ott a csillagászok szerint létezik egy óceán. Ezt megelőzően azonban még sarkvidéki feltételek között is bizonyítania kell.
 
A robotok új generációjához tartozó másfél tonnás szerkezet saját akarattal rendelkezik, képes önállóan döntéseket hozni, így például határoz arról, hogy milyen anyagmintákat gyűjtsön be, hol ússzon, és hogyan térjen haza. A NASA információi szerint a robotot több mint 100 szenzorral és 36 számítógéppel szerelték fel. Akkumulátorai révén emberi segítség nélkül nyolc órán keresztül képes működni.
 
A mostani kísérlet során a DEPTHX olyan mélyre merült a Zacaton-hasadékba, ahová búvárnak még nem sikerült eljutnia. A következő erőpróba jövőre lesz, a robotnak az Antarktiszon lévő tóba, a Lake Bonney-ba kell merülnie, mert ott a feltételek valószínűleg nagyon hasonlóak a Jupiter holdján lévő körülményekhez, - nyilatkozta John Rummel, a NASA asztrobiológusa a Die Welt Online-nak.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr8492598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása