Az extra szűz olívaolaj könnyen emészthető, serkenti az epeutak működését, és nem okoz telítettségérzést étkezés után, szemben azokkal a telített zsírsavakkal, amelyeket a vaj, a zsír vagy a húsok tartalmaznak.

A hideg sajtolással nyert olaj tele van telítetlen zsírsavakkal, amelyek megfelelő mennyiségben tartalmaznak antioxidáns vegyületeket - mondta Publio Viola professzor, a római La Sapienza Egyetem Szociális Orvoslási Tanszékének tanára az extraszűz olívaolajról a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Az emberi sejtekben az energiatermelő folyamat során természetes módon keletkeznek szabad gyökök, ezeket a sejtek saját antioxidánsaikkal hatástalanítják. Bizonyos helyzetekben azonban - stressz, betegség - a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni.

Az olívaolajal készült ételek csökkentik a koleszterinszintet, mert az olaj olyan összetevőkből áll, amelyek védenek a daganatok, az érrendszeri megbetegedések, a gyulladásos betegségek és még az allergia ellen is. Az olivaolaj lutein-tartalma miatt védi a szem retináját az öregedéssel járó elváltozásoktól, és a szemlencsét a hályogtól. E-vitamin és A pro-vitamin tartalma miatt jelentős bőrvédő hatású.

Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke az Egyesült Államokban nagyon népszerű mediterrán étrendről elmondta: jellemzője a zöldség, gyümölcs, gabonafélék és hal bőséges fogyasztása, olívaolajjal készítve. A dél-európai országokban az effajta étkezés miatt kevesebb a magas vérnyomással küszködő ember és a szívinfarktus is.

Hozzátette, hogy a jó minőségű vörösbor (amely szintén antioxidánsokat tartalmaz) rendszeres kísérője az ebédnek vagy a vacsorának a mediterrán országokban. Ezt az étrendet Antal Emese követendő mintának tartja.
Pierpaolo Arca, olívafa-termesztési és olívaolaj szakértő arról beszélt, hogy ételek, sőt sütemények készítéséhez is használják az olívaolajat, a gyümölcsös ízűt vörös húsok, főtt tészták és zöldségek, míg a gyümölcs ízűt főtt hal, saláták, cukrászsütemények készítéséhez. Azt tanácsolta, hogy ha lehet, az olajat a főzés után, frissen adjuk az ételhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr294030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása