Az Amnesty International műholdas felvételek segítségével akarja ellenőrizni a szudáni válságövezetet, Darfurt, hogy meggátolja a további népirtást.

A Der Spiegel című német hetilap internetes változata számolt be arról, hogy a térségben 12 olyan település van, amelyeket a kormányközeli arab lovas milíciák fenyegetnek.

Ezeket a településeket a Nemzetközi Jogvédő Szervezet az Amnesty úgy akarja megvédeni, hogy a műholdas felvételeket egy internetes oldalon közzéteszi, és így mindenki számára láthatóvá válik, hogy mi történik a térségben.

A felvételek az Eyes on Darfur internetes oldalon érhetők el. A jogvédők felszólították az internetezőket, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel mindazt, ami a régióban történik. "Darfurnak békefenntartókra van szüksége, hogy befejeződjön a gyilkolás" - mondta Larry Cox, a szervezet amerikai igazgatója. Amíg a csapatok meg nem érkeznek, a műholdas technológiát kell felhasználni arra, hogy nyomást gyakoroljanak a szudáni kormányra és tudassák az államfővel Omar Al Basírral, hogy a világ figyelemmel kíséri a történéseket. Darfurban 2003 februárja óta harcolnak a fekete afrikai felkelők a kormánybarát arab milíciák ellen. Az emberi jogi szervezetek szerint a milicisták sok civilt megöltek. Az ENSZ szakértői úgy becsülték, hogy eddig legalább 200 ezer ember halt meg a konfliktusban és több mint 2 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat.

Az interneten megjelenő felvételek kereskedelmi műholdakról származnak, amerikai tudósok műszaki szakértőként támogatják a projektet. A www.eyesondarfur.org közép-európai idő szerint szerda délután óta látható. Emberi jogi szervezetek első alkalommal próbálják felhasználni a műholdak képeit fenyegetett helyzetben lévő emberek védelmére. A képek fél méter felbontásúak, tehát házakat, kunyhókat fel lehet ismerni rajtuk. Néhány héttel ezelőtt a Google is kibővítette a Google Earth programot, hogy láthatóvá tegye a darfuri pusztítást - írja a Spiegel Online.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr4494651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása