Hogyan lesz valakiből dalai láma?

Címkék: dalailáma

2007.06.02. 10:36


„Egyszerű pap vagyok – nem több és nem is kevesebb” – állítja magáról a 14. dalai láma.
A dalai szó „óceán”-t, a láma pedig „újjászületett”-et jelent. Tibeti nyelven ezt a szóösszetételt „a Bölcsesség Óceánjának” nevezik. Tibet szellemi és politikai vezetője olyan köztiszteletnek örvend, hogy nevéhez társítják az „Őszentsége” elnevezést is.

A magas rangú hivatalt betöltő férfi egy földműves család gyermekeként 1935. július 6-án született Tibet északkeleti részének egyik hegyi falujában. Alig múlt kétéves, amikor buddhista papok érkeztek a falujukba, és benne vélték felfedezni a 13. dalai láma földi reinkarnációját. (A reinkarnáció, vagyis újjászületés a buddhista vallás egyik legfontosabb hittétele.)

A buddhisták úgy vélik, hogy a dalai láma a halála előtt mindig hátrahagy bizonyos útmutatásokat, amelyek alapján meghatároz-ható, hol fog újjászületni. A vallási vezetők ezeket a jeleket követve keresik meg az utód-ját. (A 14. dalai láma következő reinkarnációja
a „15. dalai láma” címet fogja viselni).

A kiválasztott gyermekeket meghatározott próbáknak vetik alá, amelyekben az elhunyt vallási vezető személyes tárgyait kell felismerniük, és így kell bizonyítaniuk, hogy melyikük az újjászületett dalai láma.
A történetírók feljegyzései szerint mindig kiderül, hogy vannak olyan gyerekek, akik lényegesen érettebbek, mint hasonlókorú társaik.

Ilyen volt az a gyermek is, akit a vallási vezetők és a tibeti kormány négyéves korában a 14. dalai lámának ismert el. Ekkor kapta a Tenzin Gjaco nevet is. Alig múlt négyéves, amikor elfoglalhatta az „oroszlános” trónszéket. Mint egyházi vezető természetesen kiváló iskolai képzést kapott, melynek során világi, és szellemi tudományokat tanult. Így vált jeles tudósává a tibeti művészeteknek, kultúrának, az orvos-, és nyelvtudományoknak, valamint a buddhista életfilozófiának.

„Ha az ember másoknak segít, akkor saját magának is segít” idézet a dalai lámától

Mindössze 25 éves volt, amikor elnyerte a tibeti kolostorok legmagasabb rangú kitüntetését, amit azok kapnak, akik kimagasló eredményt érnek el az egyházi tudományok elsajátításában. 1960-óta egy buddhista kolostorban él a Himalája indiai oldalán, és az ottani hivatalából próbálja meg békés úton elérni, hogy Tibet ismét független legyen. Ennek a küldetésnek a jegyében, és a tibeti kultúra képviseletében utazta be Európát, és Észak-Amerikát, ahol nagysikerű előadásokat tartott.

Személyisége és békés politikai küzdelme elismeréseként 1989-ben Nobel-békedíjjal tüntetették ki.
Megszámlálhatatlan sokaságú tisztelői között találjuk a vezető nagyhatalmak kormányfőit éppúgy, mint a leghíresebb zenészeket és színészeket.
Egyik legismertebb rajongója a méltán világhírű Richard Gere, akit az a meg-tiszteltetés ért, hogy fiúgyermekének a dalai láma a keresztapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6691220

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: STD Testing Near Me Los Angeles 2018.03.24. 15:10:56

A korai magömlés kezelése orvosilag - Késleltetés Mesterfokon! Blog

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.04. 11:34:32

Ez pec kimehetsz.... tehát kb. így:-)
süti beállítások módosítása