Ismét lehet utazni az NDK-ba:)

Címkék: nosztalgia

2007.06.23. 10:38

Utazzon velünk az NDK-ba - ez olvasható egy berlini szálloda honlapján. A hotel nemrég nyílt meg, és az odaérkezőknek hamisítatlan szocialista életérzést kínál- nyugati árakon.

Szinte csak Honecker elvtárs csókjával nem tudnak szolgálni az Ostelben. Ez Berlin legújabb szállodája, nem is akármilyen: a régi NDK-s időket idézi.

Egy panelházban alakították ki a hotelt, a megnyitója pedig május elsején, a munka ünnepén volt.

A német sajtóbeszámolók szerint a recepciós pult fölött négy nagy óra mutatja az időt, a számlap alatt négy városnév: Berlin, Moszkva, Peking és Havanna. Az egykori szocialista blokk meghatározó fővárosai.

A tulajdonosok is volt keletnémetek: az NDK állami cirkuszában dolgoztak a fal leomlása előtt. Nemrég döntöttek úgy, hogy meglovagolják a retróhullámot, amelyet Németországban csak Ostalgie-nak neveznek.

Ez a kifejezés az Ost- azaz kelet, és nostalgie, azaz nosztalgia szavak ötvözetéből született.

A berendezés is "echte NDK-s": a tapéta barna-narancs színű, a bútorokat pedig a rokonoktól, barátoktól szerezték be a tulajdonosok. Szóval hamisítatlan keletnémet enteriőr várja a turistákat.

Eredetileg minden szobában ott virított az egykori Keletnémet Egységpárt főtitkárának, Erich Honeckernek a képe, de a vendégeknek annyira tetszettek a portrék, hogy lábuk kelt.

Így most már csak a recepción látható egy nagy poszter Kelet-Németország egykori teljhatalmú uráról. A tulajdonosok egy minikiállítással is várják a vendégeket: a vitrinekben NDK ritkaságok láthatók: kelet-német márka formájú csokipénz, műanyag tojástartó, szappantartó háló, sőt: egy tekercs igencsak érdes NDK toalettpapír is megszemlélhető. Ez nem eladó, habár sokan és sokat is ígértek érte, hiszen valódi ritkaságról van szó.

A hotelban egyelőre még nem tudnak speciális keletnémet ételekkel szolgálni a vendégeknek, de már fontolgatják ezt is. Noha minden a szocialista múltat idézi, ez alól az árak kivételt képeznek.

Az ötszemélyes "Stasi apartmanért" 35 eurót, azaz mintegy 8.750 forintot kell fizetni fejenként. Egyágyas szoba 38, kétágyas pedig 59 eurótól kapható.

A legolcsóbb az "úttörőtábor" nevet viselő szolgáltatás: ez gyakorlatilag hostelt, azaz hátizsákosokat váró turistaszállót jelent. Ezt fejenként 9 euróért, azaz mintegy 2.200 forintért kaphatják meg az utazók.

Az Ostel, az egykori Kelet-Berlinben, a Spree folyóhoz közel, a Keleti-pályaudvar tőszomszédságában várja az Osztalgiára vágyókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr60104251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása