Nagy-Britannia mintha az orwelli utópia megvalósítása felé haladna. Ettől tartanak sokan, miután John Reid belügyminiszter bejelentette terveit, miszerint több "beszélő" cctv kamerát szerelnek fel országszerte.

A kamerák lehetővé teszik, hogy a biztonsági személyzet közvetlenül kommunikáljon az utcán járó emberekkel. Megfeddhetik a szemetelőket, rászólhatnak a rongálókra, rendre utasíthatják a garázdálkodókat. Ilyen kamerák már működnek Middlesbrough-ban, s a kormány tervei szerint további húsz helyre telepítenének hangos megfigyelő eszközöket. Nottingham, Tyneside, Plymouth, Manchester egyes részei, Liverpool és London a kiszemelt helyszínek, ahol életbe léptetnék a félmillió fontos rendszert.

Nagy-Britanniában elterjedt vélemény a civilszférában, hogy Tony Blair kormányának rögeszméje a biztonság, és célja a Nagy Testvér jellegű állam megteremtése. A civilszervezetek és az ellenzék hevesen bírálják a nemzeti személyazonosító kártya bevezetését, és nem támogatják a személyes, biometrikus adatokat tartalmazó adatbázis felállítását sem.

Becslések szerint Nagy-Britanniában már jelenleg is 4,2 millió kamera figyeli közvetlen környezetét, ami a lakosság számával összevetve azt jelenti, hogy minden tizennegyedik emberre jut egy.
www.uno.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1292064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása