Titkaink után leskelődnek

Címkék: titkaink

2007.06.04. 12:58

Titkaink után leskelődnek az informatikus munkatársak

Minden harmadik informatikus munkatárs kutakodott már a cég számítógépes renszerében olyan bizalmas információk után, mint a kollégák magándokumentumai, béradatai és személyes e-mailjei. Ezt megtehetik, hiszen a speciális adminisztrációs jelszavakkal névtelenül hozzáférhetnek bármilyen rendszerhez.

Egy IT-munkatársból hangos nevetés tört ki, amikor meghallotta a kutatás eredményét: "miért meglepetés, hogy a többségünk leskelődik a többi dolgozó dokumentumai között, ha azt minden következmény nélkül megtehetjük". Az egy információbiztonsági kiállításon végzett kutatás eredményét a Cyber-Ark Software nevű cég hozta nyilvánosságra - írja az Online Recruitment.

A felmérés során az IT-munkatársak többsége azt is beismerte, hogy legalább egyszer belépett a cég számítógépes rendszerébe, miután felmondott. A kutatásban részt vett kétszáz IT-szakértő egynegyede közölte, hogy bár a vállalati politika azt szigorúan tiltja, ismernek olyan informatikus kollégát, aki belépett a hálózatba, miután már régen otthagyta a céget.
 
Úgy tűnik, némi javulás tapasztalható évről-évre a vállalati információbiztonságot illetően, az alkalmazottaknak még mindig több mint a fele tárolja a jelszavát cetliken annak ellenére, hogy gyakran figyelmeztetik őket ennek veszélyességére. A felmérésből pedig az is kiderült, hogy ötven százalékuk az informatikus kollégákhoz fordul jelszóért.

A cégek egyötöde elismerte, hogy ritkán változtatja meg azokat a jelszavakat, amelyekkel be lehet lépni számítógépes rendszerükbe, míg hét százalék soha alkalmazott új jelszót. Az IT-szakértők elmondták, hogy a cégek elmulasztják a hálózati rendszerekhez használt jelszavakat megváltoztatni, így a hackerek könnyen bejuthatnak a vállalati hálózatokba.

A kutatási eredményekből kiderült, hogy a vállalatok többsége nem megfelelően tárolja a jelszavakat. Általában olyan helyeken tartják, amelyek nem biztonságosak, így nem tudják ellenőrizni, hogy ki fér azokhoz. A társaságok 57 százaléka kézzel írt papírokon tartja a számítógépes kódokat, míg 18 százalékuk táblázatkezelő programban (amelyek szintén nem biztonságosak, és amelyekhez könnyű hozzáférni). Az IT-dolgozók 81 százaléka pedig meg is jegyzi azokat. Ezeknek a céges hálózati rendszerek működése szempontjából fontos jelszavaknak az elvesztése vagy elérhetetlensége viszont komoly károkat okozhat a vállalatoknak. www.mfor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3592321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása