Ékes szemetesek

2007.06.07. 23:15




Fantázia - szabadon

Művészek által átalakított és díszített köztéri kukákból nyílt kiállítás a budapesti Sparks Galériában.

A "Művészi kuka projektet" a Galéria hirdette meg márciusban, azzal a céllal, hogy a sárga és zöld színű műanyag köztéri kukák művészeti tárggyá váljanak alkotóik jóvoltából, ezzel is arra késztetve az utca járókelőit, hogy ügyeljenek környezetük tisztaságára.

A felhívásra érkezett 70 pályaműből 15-öt választott ki a zsűri. Az elkészült alkotásokból nyílt augusztus 25-ig tartó kiállítás a Sparks Galériában (Váci út 152-156 ABB épület).

Vékony Délia, a Sparks Galéria kurátora az MTI-nek elmondta: a művészi kukákból másolat is készült, ezeket az elkövetkező időszakban az ország különböző területein mutatják be a kihelyezésig, például a Művészetek Völgyében is láthatók lesznek az alkotások.

A kiállítás megnyitóján több művész is részt vett. A DOS csoportnak, vagyis Győre Violának, Szendeff Lőrincnek és Molnár G. Leventének két kukáját is kiválasztotta elkészítésre a zsűri. Az egyik Nincs mese elnevezésű alkotásukat akrill festékkel dekorálták, népmesei motívumokkal ékesítették. A másikat zsákvászonba "öltöztették", kockás motívumokkal díszítették és kereket tettek az aljára, így leginkább egy bevásárlókocsira hasonlít. A művészek szerint ez utóbbi kuka arra utal: annyit szemetelnek az emberek, hogy akár maguk után is húzhatnák saját hulladékgyűjtőjüket.

A projekt egyik támogatójának munkatársai különdíjra jelölték Váró Péter Throat trash nevű alkotását, amelyre készítője tölcsérszerű, hatalmas nyílást tervezett. A kuka nemcsak szemét tárolására alkalmas, hanem sör- vagy üdítőnyitásra is, sőt köszönömöt mond, ha valaki beledobja a hulladékot.

A tárlaton az elkészült alkotások mellett több tervet is kiállítottak, köztük nem egy mutat fel ötletet arra, hogyan lehetne díszesebbé tenni a köztéri szemeteseket. A kiállítás után, szeptemberben Budapest köztereire kerülnek az ékes szemetesek másolatai, a valódiakat pedig elárverezik. stop.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6294678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása