Varrógépes tüntetés

Címkék: tüntetés

2007.06.07. 18:09

Tiltakozó táblákkal, felvilágosító prospektusokkal és varrógépekkel demonstráltak a Globalance csoport tagjai egy igazságosabb kereskedelem érdekében csütörtökön délben a Vörösmarty téren. A tüntetést nem véletlenül időzítették erre a napra, a németországi G8 csúcstalálkozó idejéhez. A szervezők a fair trade, azaz igazságos kereskedelem hívei, akik elítélik a gyerekmunkát, az éhbérért dolgoztatott milliók alkalmazását és az ebből fakadó hihetetlenül magas profitok bezsebelését.

A Vörösmarty téren sétálók közül sokan érdeklődve nézték a varrógépeket, a trade justice feliratú pólós szervezőket és aktív demonstrálókat - számuk ötven körüli lehetett - és számosan elolvasták a tiltakozó táblán szereplő szöveget is. Ez röviden összefoglalta az úgynevezett varrógépes tüntetés célját, ami nem más, mint tiltakozás a textilkereskedelem, a sportszergyártás és a divatipar visszásságai, a globális kereskedelem tisztességtelen gyakorlata ellen.

A fejlett országok kereskedői úgy jutnak óriási haszonhoz, hogy kizsákmányolják és megalázzák a gyapottermesztőket, a varrodákban éhbérért dolgoztatott asszonyokat és gyerekeket. Hasonló demonstrációt ugyanezen a napon világszerte több ezer helyszínen tartanak.

A Globalance csoport szerint a G8-államok nem tesznek semmit egy méltányosabb kereskedelmi szabályozásért, és ezzel tovább mélyítik a szakadékot a különböző országok fejlettségi szintje és a jövedelmek között. A magyarországi Globalance csoport 2006-ban alakult. Tagjai az Anthropolis Egyesület, az Ökotárs Alapítvány, a DemNet alapítvány, a Védegylet, és a Zöld Fiatalok nevű magyar civil szervezetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr6894513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása