3,3 millió éves gyerekcsont

Antropológusok Etiópiában ugyanolyan fajú gyermek jó állapotú csontvázára bukkantak, mint hhv amilyenhez a legendás tozott, amelyet szintén Etiópában találtak meg 1974-ben.
Az új lelet a legépebb emberelőd-maradvány, amelyet valaha is találtak.

A német Max Planck Intézet tudósai az első csontot az etiópiai Awash folyónál fedezték fel 2000 decemberében. Ugyanaz a terület, mint ahol 32 évvel ezelőtt felfedezték ugyanezen faj első csontvázát, amelyet a modern ember egyik legrégibb elődjeinek tartanak. A tudósok szerint a testet nem sokkal a halál után a folyam gömböcskévé sodorta, amelyet rögtön üledékek fedtek le. A ragadozóknak így nem maradt idejük a testet széttépni, és a maradványokat széthurcolni a környéken.

Az antropológusok azt említik, hogy a csontváz legalább 50 százalékban teljes, és segít ezen emberszabásúak fejlődésének számos törvényszerűségét leleplezni. Azt, hogy hároméves gyermekről van szó, a koponya számítógépes tomográfiája árulta el, amely megmutatta az e kornak megfelelő fogakat. Az agytartalom térfogata nagyjából 330 köbcentiméteres, amely a felnőtt aust-ralopithecusok térfogatának körülbelül 70 százalékát jelenti. Tehát úgy tűnik, hogy ennél a fajnál az agy lassabban növekedett az egyedfejlődés folyamán, mint a csimpánzoknál, amelyek 3 éves korukban elérik az agy végső méretének 90 százalékát (amely utal az emberhez való hasonlóságra).

Az alsó végtagok helyzete arra mutat, hogy a gyermek leggyakrabban két lábon járt, miközben a vállporcok és a felső végtagok hossza arra utal, hogy képes volt nagyon ügyesen fára mászni. Ugyanígy volt ez Lucynél is.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2788300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása