öngyógyító műanyag

Címkék: öngyogyito muanyag

2007.06.13. 23:45

Az emberi bőr hegesedését imitálja az öngyógyító műanyag

Az emberi bőr hegesedési folyamatának utánzására képes anyagot állítottak elő az illinoisi egyetem amerikai kutatói
A Nature Materials című folyóiratban leírt eljárás, amely a vérkeringéshez hasonló mikrocsatornákon alapul, lehetővé teszi ennek az "öngyógyító" anyagnak széles körű felhasználását mindenekelőtt ipari borításokban, például repülőgép- és űrhajógyártásban, de szakértők szerint kiválóan alkalmazható a mikroelektronikában, az optikában. Sőt, az sem kizárt, hogy széles körű alkalmazása esetén tönkreteheti az autófényező ipart, ha a gépkocsikat az "öngyógyító" anyaggal vonják be, mert akkor nem kell majd minden karcolás után újrafesteni őket.
 
A "hegesedést" két elem teszi lehetővé: egy, az anyag belső csatornáiban kapszulákba töltött anyag és az egész felszínt befedő apró katalizátor. Ahogyan egy bőrsérülés elindítja a gyógyulási folyamatot, úgy a műanyagnál is a mikrokapszulák sérülést észlelve összetörnek és felszabadítják a "hegesítőt", amely a katalizátor révén helyrehozza a károsodást. A kutatók szerint ez a folyamat állandó, mivel a hegesítő többször is felhasználható.

MTI

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5198319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása