Egy, a dinoszauruszok korából származó 100 milliós éves borostyánkövületben apró gombákat fedeztek fel. A felfedezés jelentőségét fokozza, hogy a kövületben két másik apró lényt is találtak.

Százmillió éves, borostyánba zárt gombamaradványra bukkant Ron Buckley, borostyánkövületeket gyűjtő hivatásos ápoló és fotós Burmában. Elmondása szerint azonnal tudta, mi rejlik a sárga kőben. A férfi a borostyánt azonnal elküldte George Poinarnak, az amerikai Corvallisban élő nyugalmazott entomológusnak, aki megerősítette felfedezése jelentőségét. Sőt, kiderült, nemcsak gombákat, hanem néhány élősködő rovart is megmentett a borostyán a feledéstől.

A borostyán a fák megkövült gyantája, sűrű, ragadós anyag, amely bizonyos fenyőfélék és hüvelyesek törzséből választódik ki. A gyanta speciális tulajdonságai miatt képes az ember előtti időkben, több százmillió évvel ezelőtt beleragadt élőlénylényeket is bebalzsamozva, szinte változatlan formában megőrizni.

A most felfedezett gombafosszília 20 millió évvel korábbról származik, mint bármely eddig talált gombakövület. A most megtalált példányoknak hiányzik a törzsük, kalapjuk pedig egészen apró, mintegy 2,5 milliméter átmérőjű. Ahogy korábban már említettük, két parazita is megfigyelhető a gombák mellett. Közülük az egyik a gombát, míg a másik a társát fogyasztotta éppen, amikor a borostyán betemette őket.

,,Már a gombák látványa is ámulatba ejtett, de a két élősködő jelenléte fantasztikus, hiszen ez a két élőlény egyik korábbi borostyánkövületben sem található meg együtt" - nyilatkozott a felfedezés élményéről Poinar. Poinar és Buckley Mycological Research szaklapban számolt be a felfedezésről.

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekestortenesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1694537

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása